Paprastasis krapas

Anethum graveolens

Botaninis aprašymas:
Vienametis arba dvimetis 50-120cm aukščio žolinis kvapus augalas. Šaknis liemeninė. Stiebas status, apvalus, balkšvai dryžuotas, plikas, šakotas. Lapai pliki, 3-4 kartus plunksniškai suskaldyti; lapeliai suskaldyti į siauras siūliškas skilteles. Apatiniai lapai su ilgais lapkočiais, viršutiniai – bekočiai, su trumpomis makštimis. Žiedynai dideli, iki 15cm skersmens su 30-50 stipinų. Žiedai smulkūs, geltoni, sudėtiniuose skėčiuose. Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais, vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Vaisiuskiaušiniškas, iš šonų suplotas pilkai rusvas lukštavaisis. Maistinis, prieskoninis, vaistinis augalas.

Paplitimas:
Kilęs iš rytinių Viduržemio jūros pakrančių. Savaime auga Pietvakarių Azijoje ir Šiaurės Rytų Afrikoje. Auginamas visoje Europoje, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Ypač vertinamas Švedijoje, kur laikomas nacionaliniu prieskoniu. Lietuvoje auginamas daržuose, soduose. Kartais pasitaiko sulaukėjęs.

Auginimas:
Paprastasis krapas nereiklus dirvai. Geriausiai auga humusingoje, purioje priemolio arba priesmėlio dirvoje. Jam nereikia ypatingos priežiūros ir tręšimo. Pakenčia iš dalies ūksmėtą vietą, todėl juos galima auginti tarp kitų daržovių. Dauginama sėklomis, kurios sėjamos bet kuriuo laiku- nuo pavasario iki rudens. Dauginasi ir savaimine sėja. Kad visą vasarą būtų šviežių krapų, jų sėjama kas 20 dienų. Priežiūra tokia pat, kaip ir visų augalų.
* * *
Vartojama krapų antžeminė dalis(žolė) ir krapų vaisiai. Žolė pjaunama augalams pražydus; vaisiai renkami visiškai subrendę. Žolė pjaunama ryte, nukritus rasai, prieš 1-2 dienas augalus gerai palaisčius. Ji puriai paskleidžiama perpučiamoje pastogėje arba džiovinama džiovykloje 30-35°C temperatūroje, atsargiai pavartant. Pusę žaliavos masės sudaro lapai. Žaliava laikoma tankaus audinio arba popieriniuose maišeliuose. Tinka vartoti 6-8 mėnesius. Vaisiai renkami pirmiausia nuo viršutinių, vėliau- nuo šoninių žiedynų. Džiovinami paberti nestoru sluoksniu ant paklodės, kartais juos pažarstant. Vaisiai yra krapams būdingo kvapo, salstelėjusio, kartoko skonio. Jie pakuojami į tankaus audinio maišus arba išpilstomi į stiklinius, sandariai uždaromus indus ir laikomi sausoje, vėdinamoje patalpoje. Tinka vartoti 2 metus. Krapų žolėje susikaupia 0,5-1,8% eterinio aliejaus; vitaminų C(iki 150mg%), B1, B2, folio rūgšties,
karotinoidų(iki 35mg%), flavonoidų. Vaisiuose yra eterinio aliejaus(iki 4,8%); riebalų(iki 18%), mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, geležies, fosforo druskos; nikotino, folio rūgščių, flavonoidų ir kitų medžiagų.

Vartojimas medicinoje
Krapo preparatai išplečia kraujo indus, slopina uždegiminius procesus, veikia antiseptiškai, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Veikliosios medžiagos žadina apetitą, skatina virškinimą. Šviežia žolė tinka sutrikus virškinimui, sergant inkstų akmenlige(skatina šlapimo išsiskyrimą), lengvina atsikosėjimą sergant bronchitais. Vaisių nuoviras skiriamas kepenų ir šlapimtakių ligoms, skrandžio uždegimams gydyti, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Liaudies medicinoje
Krapų žolės ir vaisių arbatą geria nuo viduriavimo, pilvo skausmų, sergant šlapimo pūslės uždegimu. Ji ramina nervų sistemą, padeda nuo nemigos. Krapų veikliosios medžiagos žadina apetitą, skatina virškinimą. Ją vartoja maitinančios motinos- kaip pieno sekreciją skatinančią priemonę. Vaikams skiriama nuo meteorizmo ir pilvo skausmų. Išoriškai naudojama pavilgams gydant pūlingas odos žaizdas, konjunktyvitus, iritus.

Maitinančioms motinoms didina pieno sekreciją
❖ Šaukštą krapų sėklų užplikyti stikline(200ml) verdančio vandens, gerti po pusę stiklinės(100ml) prieš valgį.

Reguliuojamas virškinimas, gydomos kvėpavimo takų ligos
❖ Šaukštą susmulkintų krapų vaisių užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, uždengti ir po 0,5val nukošti. Vartoti po 1/2 stiklinės(100ml) 0,5val prieš valgį arba šaukštelį krapų vaisių miltelių- 0,5val prieš valgį. Juos pasaldinus cukrumi ar medumi- tinka vartoti ir vaikams.

Gydo laringitą
❖ 2 šaukštus krapų sėklų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, palaikyti 20min, nukošti. Gerti po 1-2 šaukštus 4-5 kartus per dieną.

Varo šlapimą
❖ 3 šaukštus susmulkintos žolės užpilti stikline(200ml) karšio vandens ir uždengiame emaliuotame inde šildyti 15min verdančioje vandens vonelėje(kitame inde su verdančiu vandeniu). Atvėsinti ir po 45min nukošti, virintu vandeniu papildyti iki pirmykščio tūrio. Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.

Mažina pilvo pūtimą
❖ Krapų sėklas su trupučiu cukraus valgyti po pusę arba po vieną šaukštelį prieš valgį.

Maistui
Kaip prieskonis krapai plačiai vartojami maisto pramonėje ir kulinarijoje; gerai žinomi savo ypatingu aromatu ir skoniu. Šviežiais krapais aromatizuojama, vitaminizuojama ir paskaninama dauguma maisto patiekalų. Jų dedama į salotas, mišraines, mėsos, žuvies, daržovių sriubas bei antruosius patiekalus, duonos gaminius, marinatus. Krapų stiebai su nebaigusiomis nokti sėklomis yra būtinas komponentas raugiant, sūdant, marinuojant daržoves: agurkus, pomidorus, pipirus, aguročius, patisonus.
– Krapų eterinis aliejus vartojamas konditerijoje, konservų, likerių bei degtinės pramonėje.

Krapų tyrė
Produktai: 50g žalių krapų, agurkas, šaukštas grietinės, druskos.
❖ Šviežią agurką sutarkuoti, sumaišyti su smulkiai supjaustytais krapais, pasūdyti ir uždaryti grietine. Gautą tyrę tepti ant duonos riekelių ir patiekti kaip sumuštinius.

Bulgariška marmaladinė
Produktai: 20g žalių krapų, svogūnų laiškų, 1-2 agurkai, stiklinė kefyro, šaukštas grietinės, druskos,
pipirų, česnakų.
❖ Žalius šviežius krapus smulkiai supjaustyti, sumaišyti su smulkintais agurkais, svogūnų laiškais, užpilti šaltu kefyru ir gerai suplakti. Paskui įdėti grietinės, druskos, pipirų, česnakų.

Sūdyti krapai
❖ Žalius krapus nuplauti, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su druska, sudėlioti į stiklainius, užberti druska, laikyti šaldytuve.

Kitos panaudojimo sritys
– Naudojamas parfumerijoje.
– Augalas medingas, iš 1ha bitės sunešusios nektarą pagamina apie 28kg medaus.
Nepatartina vartoti, kai sumažėjęs arterinis kraujo spaudimas; sergant inkstų geldelių uždegimu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *