Vaistinė gelsvė

Levisticum officinale

Botaninis aprašymas:
Daugiametis 100-200cm aukščio kvapus žolinis augalas. Šakniastiebis trumpas, mėsingas, rusvas, su stora šakota šaknimi ir daugeliu pumpurų. Stiebas status, apvalus, tuščiaviduris, dryžuotas, šakota viršūne. Lapai pražanginiai, pliki, apatiniai dukart, o viršutiniai vienąkart plunksniški, blizgantys; tamsiai žalia viršutine ir šviesesne apatine puse. Žiedynai 10-12cm skersmens, jų skėčiai iš 8-20 spindulių; žiedai smulkūs, balsvai arba žalsvai geltoni. Žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais, vaisiai sunoksta rugsėjo mėnesiais. Vaisiai plokšti, gelsvai rudi. Atsparus šalčiams. Šviesomėgis. Maistinis, prieskoninis, vaistinis augalas.

Paplitimas:
Savaime auga Europoje, Mažojoje Azijoje, Irane. Auginamas Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje auginamas soduose, daržuose, prie sodybų sulaukėja. Mėgsta purias, vidutinio sunkumo, derlingas dirvas.

Auginimas:
Vienoje vietoje gali augti 6 ir daugiau metų, todėl vaistinei gelsvei parenkama giliai įdirbta bei patręšta ir nepiktžolėta dirva. Dauginama sėklomis ir vegetatyviškai. Tų pačių metų derliaus sėklos sėjamos rudenį(spalio pabaigoje) į jau paruoštą dirvų eilėmis arba kitu būdu. Sudygsta balandžio mėn, daigai retinami 2-3 lapų fazėje, augalai paliekami kas 30-35cm. Purenama dirva. Antraisiais metais augalai žydi, tačiau pasirodę žiedynai išskinami. kad būtų didesnis šakniastiebių ir šaknų derlius. Sėklas
galima sėti anksti pavasarį daigyne arba loveliuose ir daigelius balandžio pabaigoje persodinti į nuolatinę auginimo vietą.
* * *
Žaliavai kasami gelsvių šakniastiebiai ir šaknys, salotoms ir prieskoniams ruošiami lapai. Tinkamiausias laikas šakniastiebiams ir šaknims kasti- spalio mėnuo. Galima kasti ir pavasarį, prieš augalų vegetacijos pradžią. Lapai skinami nuo birželio iki rugsėjo mėnesio. Antraisiais arba trečiaisiais auginimo metais iškasti šakniastiebiai ir šaknys nuvalomi, nuplaunami šaltu vandeniu, stambios šaknys supjaustomos išilgai ir džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje arba apšildomoje džiovykloje 25-30°C temperatūroje. Išdžiuvusi žaliava maloniai kvepia. Žaliava laikoma sandarioje skardinėje ar
stiklinėje pakuotėje, sausoje, nuo šviesos apsaugotoje vietoje, kambario temperatūroje. Tinka vartoti 2 metus. Lapai vartojami švieži arba džiovinti. Džiovinama pavėsyje, paskleidus nestoru sluoksniu, kariais pavartant. Išdžiuvę pakuojami į popierinius maišus ir laikomi sausoje patalpoje ant lentynų. Tinka vartoti 1 metus. Visose augalo dalyse kaupiasi eterinis aliejus(nuo 0,7 iki 2,1%). Be to, žaliavoje yra organinių rūgščių: valerijonų, obuolių; rauginių ir dervingų medžiagų, kaučiuko, cukrų, riebalų, krakmolo,
pektinų ir kitų. Eterinis aliejus suteikia augalui malonų kvapą.

Vartojimas medicinoje
Gelsvės preparatai skatina šlapimo, tulžies išsiskyrimą, lengvina atsikosėjimą, gerina apetitą, virškinimą, mažina meteorizmą. Jie skiriami esant pabrinkimams(ypač kojų), sergant širdies ligomis, nuo inkstų, šlapimo pūslės uždegimo, sergant bronchitais, inkstų akmenlige; veikia raminamai, mažina skausmą, tonizuoja visą organizmą.

Liaudies medicinoje
Vartojamas esant skausmingoms negausioms mėnesinėms, mažakraujystei, polinkiui kaupti druskas. Išoriškai(pavilgai, kompresai, vonios) gelsvės žaliava vartojama pūliniams, negyjančioms opoms, žaizdoms gydyti, odos pigmentacijai šalinti. Šaknies nuoviru plaunami plaukai, kad jie geriau augtų ir neslinktų.

Skatina šlapimo išsiskyrimą
❖ Šaukštą susmulkintos ir išdžiovintos vaistinės gelsvės šakniastiebių supilti į termosą, užpilti stikline(200ml) verdančio vandens ir laikyti 2-3 valandas. Po to perkošti ir per dieną gurkšneliais išgerti visą stiklinę.

Nuo kojų pabrinkimų
❖ Ruošti nuovirą. Šaukštą susmulkintų šaknų užpilti stikline(200ml) karšto vandens ir šildyti ant verdančio vandens vonelės(kitame inde su vandeniu) 30min. Po 10min nukošti, papildyti vandeniu iki pirmykščio tūrio ir vartoti
po 1-2 šaukštus 3 karius per dieną 30min prieš valgį.

Gelsvės nuoviras
❖ Paprastosios kiaulpienės ir vaistinės gelsvės džiovintų šaknų(lygiomis dalimis) nuoviru, įdėjus pagal skonį medaus, gydomos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės.

Nuo peršalimo
❖ Šaukštą susmulkintos vaistinės gelsvės žaliavos užpilti 2 stiklinėmis(400ml) karšto vandens, užvirti, nukaisti ir palaukti 20min. Perkošti ir gerti 3 kartus per dieną po puodelį.

Maistui
Kaip prieskonis vartojami lapai, šaknys ir sėklos. Šviežia ir džiovinta žolė labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, silkės ir kitų žuvų, daržovių ir bulvių patiekalams bei daržovių konservams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti.
– Kad supjaustyti šakniastiebiai nepajuoduotų, juos apšlakstykite citrinos rūgštimi ar actu.
– Gelsvės šakniastiebiai ir šaknys vartojami tonizuojamajai arbatai gaminti.
– Likerių ir degtinės pramonėje- kaip skonį ir kvapą pagerinanti priemonė.

Gelsvių pavasario salotos
❖ Ankstyvą pavasarį salotas galima pasigaminti iš žalių, ką lik iškastų šaknų, jas nuskutus ir sutarkavus stambia tarka. Į salotas įdėti morkų, obuolių, paskaninti majonezu.

Gelsvės kotletai
Produktai: 0,5kg šaknų, 1-2 kiaušiniai, 3 šaukštai miltų, druskos ir cukraus pagal skonį.
❖ Virtas šaknis nuskusti, sumalti mėsmale, įdėti kiaušinius, truputį miltų ir pakepinti svieste. Galima troškinti kotletus ant garų.

Kitos panaudojimo sritys
– Eterinis aliejus naudojamas kulinarijos, parfumerijos pramonėje.
Nevartojama nėštumo metu, sergant ūminiu inkstų uždegimu, susilpnėjus inkstų veiklai. Prieš pradedant gydytis gelsvių preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.