Paprastasis krapas (Anethum graveolens)

Manoma, kad šis jau egiptiečių ir romėnų pamėgtas prieskoninis ir vaistinis augalas kilo iš Rytų Azijos. Ankstyvaisiais viduramžiais vienuoliai atvežė jį į Europa. Nuo to laiko paprastasis krapas ir čia plačiai paplito.

Paprastasis krapas yra vienametis augalas. Iš pirmo žvilgsnio jis gali būti lengvai supajniojamas su pankoliu. Krapas gali išaugti iki 1 m aukščio. Stiebas tuščiaviduris, lapai plunksniški, labai siauromis skiautėmis. Vasarą pražysta gausiais smulkiais gelsvais žiedais, sutelktais į didžiulius skėčius. Juose vėliau subręsta krapų sėklos. Jos iš pradžių būna apskritos, o džiudamos pasidalija į dvi dalis. Daugybė eterinių aliejų augalai suteikia savitą aromatą.

Krapui reikia sauletos ir šiltos, o dėl jo gležnos išorės – nuo vėjo apsaugotos augavietės. Tokioje vietoje geriausia išryškėja jo puikios aromatynės savybės. Tai nereiklus augalas, pasitenkinantis nederlingais dirvožemiais, kurie turėtų būti drėgni, bet neįmirkę.

Nuo balandžio galima sėti atvirame grunte. Geriausiai kas dvi ar tris savaites sėti pakartotinai, kad visą laiką būtų šviežių lapų. Krapas aromatingiausias žydėjimo metu. Teikiant pirmenybę lapams, sėjama tankiai į eilutes. Norint subrandinti sėklas, sėjama tik vieną kartą 20 cm atstumu, nes augalus su ilgomis liemeninėmis šaknimis vėliau yra sunku persodinti. Krapai gerai auga ir pasėti tarp kitų daržovių. Pavyzdžiui, su morkomis ar agurkais jie auga labai gerai. Dirvožemis turi būti nuolat purenamas, kad nesikauptų drėgmės perteklius. Krapas lengvai pasisėja pats ir dažnai savaime išdygsta kitais metais.

Lapai gali būti pjaunami ir vartojami švieži visą vasarą. Aromatingiausi jie būna nupjauti po saulėtos dienos. Juos taip pat galima džiovinti ar užšaldyti, bet taip jie praranda dalį prieskoninių savybiį. Sėklas galima rinkti, kai jos paruduoja. Tada skėčiai nupjaunami ir pakabinami džiūti. Išdžiūvusios sėklos pačios nukrenta ant apačioje patiestos drobės.

Švieži lapai paskanina žuvies ir daržovių patiekalus, padažus ir salotas. Jį geriausia susmulkinti prieš dedant į patiekalą. Krapas dažnai naudojamas ir actui pagardinti ar agurkams rauginti.

Sėklų arbata geriama sutrikus virškinimui ar pučiant vidurius. Tuo pat metu jis šiek tiek ramina ir, kadangi varo šlapimą, labai tinka inkstų akmenligės atveju. Maitinančioms motinoms krapas skatina pieno sekreciją.

Ažūriniai krapo lapai bei geltoni žiedų skėčiai papuoš ir dekoratyvinių augalų sodą. Ypač gerai tinka daugiamečių augalų lysvėje. Grakščius žiedynstiebius galima panaudoti puokštėmis.

Padedantis užmigti vynas su krapais

Užvirinti puodelį baltojo vyno ir juo užplikyti šaukštelį džiovintų seklų. Vyną perkošti ir karštą gerti mažais gurkšneliais. Senovės graikai, norėdami greičiau užmigti, paprasčiausiai dėdavo krapų lapų ant akių.

Jogurtas su agurkais

Nulupti 2 agurkus, smulkiai supjaustyti ar sutarkuoti dubenėlyje ir sumaišyti su 4 išspaustomis česnako skiltelėmis ir 4 ideliais natūralaus jogurto. Patiekti su puse ryšelio krapų lapų ir alyvuogėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.