Paprastasis kmynas (Carum carvi)

paprastasis-kmynas-carum-carviPaprastasis kmynas yra vietinis Europos augalas ir paplitęs nuo Viduržemio pajūrio kraštų iki Vidurinės Azijos. Tinkamiausios augavietės yra drėgnos pievos. Jau romėnai jį vartojo kaip vertingą prieskonį. Viduramžiais kmyno sėklas mažuose maišeliuose žmonės nešiojo pasikabinę ant kaklo, kad jos atbaidytų raganas.

Dvimetis prieskoninis augalas pirmaisiais metais išaugina lapų rozetę, sudarytą iš smulkiai suskaldytų lapų. Iš jos kit pavasario pabaigoje išauga iki 1 m aukščio žiedynstiebis. Iš baltų, į didelius skėčius sutelktų, žiedų išsivysto vaisiai. Subrendę vaisiai suskyla į dvi pjautuviškas sėklas. Jose, be riebalų rūgščių ir rauginių medžiagų, yra daug eterinių aliejų.

Paprastasis kmynas mėgsta saulėtas šiltas vietas. Jam reikia gilaus drėgno dirvožemio, nes išaugina ilgą liemeninę šaknį. Tačiau dirvožemis netuėtų būti nuolat įmirkęs.

Sėjama balandžio mėnesį eilutėmis 30 cm atstumu. Sėklos gali būti neužbertos žeme. Dirva turi būti retkarčiais supurenama, o sausrų metu laistoma. Šaltomis žiemomis patartina augalą uždengti eglių šakomis.

Pirmaisiais metais gležnus lapus galima vartoti sriuboms ir salotoms paskaninti. Sėklos surenkamos kitais metais prieš pat joms visai subręstant. Kai tik sėklos paruduoja, žiedynai nupjaunami ir pakabinami sausoje vietoje pavėsyje džiūti.

Stipriu skoniu pasižymintis kmynai ypač tinka prie riebaus naminio maisto, nes kmynai skatina virškinimą. Išgėrus degtines su kmynais, tokios kaip „Aquavit“, maistas taip pat bus lengviau virškinamas. Kmyno sėklų dedama į kepsnius, guliašą, kopūstų patiekalus ir raugintus kopūstus, ant bulvių, į sriubas ir salotas. Labai gardi ir duona su kmynais.

Paprastasis kmynas vartojamas, kai yra virškinimo sutrikimų. Jis žadina apetitą, padeda esant skausmingiems vidurių traukuliams ir pilvo pūtimui. Tokiu labai tinka arbata, išvirta šaukštelį seklų užplikius puodeliu verdančio vandens.

Jei augalas jūsų parinktoje vietoje gerai jaučiasi, jis išaugs į tvirtą kerą ir subrandins gausų sėklų derlių. Be to, ko tankūs rausvoko atspalvio žiedų skėčiai atrodo dailiai.

Degtinė su kmynais

50 g paprastojo kmyno sėklų sumalti ir suberti į ¾ l grynos degtinės. Laikyti 10 dienų, po to perfiltruoti. Taurelė po riebaus ar gausaus valgio suteiks puikią savijautą.

Bulvės su kmynais

Bulvės bus ypač gero skonio, jei bus išvirtos pasūdytame vandenyje su kmynais. Prie jų tinka varškė su prieskoninėmis žolelėmis. Bulves, pabarstytas kmynais, galima kepti ir ant skardos.

Pikantiškos baltagūžių kopūstų salotos

Į dubenį su 500 g smulkiai supjaustytų baltagūžių kopūstų įpilti 4-6 šaukštus aliejaus ir 1-2 šaukštus obuolių acto. Masę rankomis švelniai paminkyti, pasūdyti prieskoninių žolelių druska ir paskaninti pipirais, šaukštelių kmynų ir sutraiškytų česnaku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *