Paprastasis raudonėlis (Origanum vulgare)

origanum-vulgare-paprastasis-raudonelisPaprastasis raudonėlis, dar vadinamas laukiniu mairūnu, yra kilęs iš Pietų Europos. Sulaukėjęs šis prieskoninis augalas aptinkamas visoje Europoje iki Skandinavijos, taip pat Centrinėje ir Šiaurės Amerikoje.

Tankius kerus sudarantis augalas gali užaugti iki 50 cm aukščio. Jam būdingas gausiai išsišakojęs šakniastiebis, iš kurio augalas pavasarį išsprogsta. Keturbriauniai stiebai gausiai lapuoti, prie pagrindo šiek tiek sumedėję. Vasarą paprastasis raudonėlis žydi rausvai violetiniais asimetriškais žiedais, sutelktais į tariamąjį skėtį. Be rauginių ir karčiųjų medžiagų, augalo sudėtyje yra eterinio aliejaus su timoliu. Augalą trinant pasklinda malonus aromatas.

Raudonėlis skleidžia aromatą tik saulėtose ir šiltose augavietėse. Sausrą, skirtingai nuo drėgmės, jis pakenčia lengvai. Dirvožemyje neturėtų būti daug maistingųjų medžiagų: tinka smėlingas ir gerai laidus vandeniui.

Kadangi asmeniniams poreikiams užtenka 1 ar 2 augalų, geriau pavasarį nusipirkti jau paaugintų paprastųjų raudonėlių. Anksti pavasarį raudonėlį galima sėti patalpoje ir vėliau išpikuoti. Turimus kerus galima padalinti. Augalus sodinkite ne per tankiai – atstumas turi būti 20×25 cm. Šaltomis žiemomis augalus reikėtų pridengti šakomis arba mulčio sluoksniu. Pavasarį jie nupjaunami prie pat žemės, kad išaugtų daug naujų stiebų.

Jaunus gležnus lapus ir ūglių viršūnėles galima skinti nuolat iki pat rudens ir vartoti šviežius. Norint džiovinti, stiebus geriausia nupjauti žydint. Tada raudonėlis būna aromatingiausias. Lapai ir žiedai išlieka pakankamai aromatingi ir džiovinti arba sutrinti. Šakeles galima užpilti aliejumi.

Kartoko aštraus skonio paprastasis raudonėlis yra klasikinis picos prieskonis; jo taip pat dedama į sriubas, mėsos ir makaronų patiekalus. Jis yra daugelio prieskonių mišinių, pavyzdžiui „Provanso žolynų“, sudedamoji dalis.

Karčiosios medžiagos skatina tulžies išsiskyrimą. Arbata, pagaminta iš šaukštelio raudonėlio žiedų bei lapų ir užplikyta ¼ l vandens, mažina skrandžio ir žarnyno negalavimus, tokius kaip viduriavimas ar vidurių pūtimas. Pasaldinta medumi ji yra veiksminga gleives skystinanti priemonė nuo kosulio.

Eterinis aliejus yra daugelio kosmetikos gaminių sudedamoji dalis.

Žydintis raudonėlis yra labai dekoratyvus, be to, jis privilioja bite, drugius ir daugybę kitų naudingųjų vabzdžių. Jis ypač tinka alpinariumams arba sodinti atskiromis grupėmis. Raudonėlis puikiai veši tiek balkonų loveliuose, tiek kubiluose. Sudžiovinti žiedynai labai dailiai atrodo nedidelėse sausų augalų puokštėse.

Greitai pagaminama pomidorų sriuba

Smulkiai supjaustytą svogūną ir išspaustą česnako skiltelę pakepinti svieste ir užpilti 150 ml daržovių sultinio. Tada sudėti 4 nuluptus pomidorus, po šaukštelį susmulkintų raudonėlių ir čiobrelių. Viską parinti apie 10 min. ant lėtos ugnies, po to pertrinti. Pagardinti Creme fraiche ir šiek tiek pasūdyti. Į sriubą įberti keletą baziliko lapelių, kurie pagerins ne tik patiekalo išvaizda, bet ir skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.