Su arabais kvapusis mairūnas anksti pateko į Viduržemio pajūrio kraštus, kur jis auga kaip daugiametis puskrūmis. Romėnai ir graikai jį greitai pamėgo, nes jam buvo priskiriama daugybė gydomųjų savybių. Kaip afrodiziako, jo buvo dedama į stiprų raudonąjį vyną.
Savo tėvynėje kvapusis mairūnas yra daugiametis augalas. Jo ploni rausvoki stiebai gali siekti 50 cm aukštį. Aromatingi lapai yra kiaušiniški ir apaugę pilkšvais plaukeliais. Vasarą išsiskleidžia balti, rausvi ar violetiniai žiedai. Be eterinių aliejų, svarbios sudedamosios dalys yra rauginės ir karčiosios medžiagos.
Jaunų augalėlių galima įsigyti beveik kiekvienoje sodininkystės parduotuvėje. Sėti galima anksti pavasarį patalpoje arba gegužės mėnesį į lysvę, jei dirvožemis pakankamai įšilęs. Kadangi sėklos smulkios, jos tik lengvai užberiamos žeme. Daigus geriausia sodinti lizdais 25×25 cm atstumu. Jei dirvožemis nuolat išpurentas ir nepiktžolėtas, augalai auga ypač vešliai. Stiebus reikia pjauti ne per žemai, kad augalas galėtų vėl ataugti.
Stiebus galima pjauti ir vartoti šviežius visą vasarą. Dirvožemiui jie pjaunami prieš pat žydėjimą. Galima gaminti aliejinį jų akstrektą.
Aštrus mairūno skonis sriuboms, troškiniams, bulvių ir mėsos patiekalams. Mairūnas yra nepakeičiamas picų prieskonis, jo dedama gaminant dešras. Dėl to jis kartais vadinamas „dešros žole“.
Mairūno sudėtyje esančios medžiagos skatina virškinimą, geriau įsisavinti riebūs patiekalai. Mairūno arbata stiprina nervus ir skrandį, žadina apetitą ir atpalaiduoja spazmus. Senovės egiptiečiai šį augalą naudojo žaizdoms dezinfekuoti.
Kvapųjį mairūna kaip vienametį prieskoninį augalą galima auginti ir sausose puokštėse bei kompozicijose.
Bulvės su mairūnų plutele
Paimkite mažų bulvių, kad jos greičiau iškeptų. Nuplaukite, išilgai perpjaukite ir plokščiąja puse dėkite ant aliejumi pateptos kepimo skardos. Orkaitę iš anksto reikia įkaitinti iki 200ºC. Kepti ant apatinės orkaitės lentynos maždaug 170ºC temperatūroje apie 30 minučių. Per tą laiką paruošti plutelę: nuplauti 1-2 kuokštelius mairūno, nusausinti ir smulkiai supjaustyti. Apie ¾ mairūno sumaišyti su 50 g smulkintų saulėgrąžų ir 1 šaukšteliu juodagrūdės, pasūdyti, įberti pipirų. Bulves ištepti mišiniu ir apšlakstyti trupučiu aliejaus. Jas dar 5-10 min. pakepti orkaitėje. Prieš patiekiant bulves apibarstyti likusiais mairūno lapais.