Kvapusis bazilikas (Ocimum basilicum)

ocimum-basilicum-kvapusis-bazilikasJau prieš daugelį tūkstančių metų Indijoje bazilikas buvo populiarus prieskonis. Iš ten jis pradėjo savo kelionę per Viduržemio pajūrio kraštus į Europą, kur šiandien aptinkama daugybė jo rūšių ir veislių.

Vienametis gausiai šakotas augalas, priklausomai nuo klimato ir augavietės, užauga iki 50 cm aukščio. Jo stiebas briaunotas. Ant stiebo išsidėstę kvapūs, pailgai ovališki lapai. Juose yra daug eterinių aliejų. Jei augalas periodiškai nenupjaunamas, vasarą pasirodo baltų ar rožinių žiedų varpos. Yra daugybė baziliko rūšių ir veislių, kurios pasižymi skirtingais skonio atspalviais, lapų spalva bei forma.

Kad visiškai atsiskleistų baziliko aromatas, augavietė turi būti saulėta ir šilta, o dirvožemis-humusingas ir laidus vandeniui.

Šilumamėgės rūšies augalai sėjami pavasarį 15-20ºC patalpoje. Sėklos dygsta ir šviesoje, todėl tik lengvai apiberiamos žeme. Po to daigynai ar vazonai pastatomi ant šiltos palangės arba į šildomą šiltnamį. Daigai išretinami. Geriausias auginimo būdas – lizdinis. Jei viršūnės nuskabomos,augalai geriau šakojasi. Kai nebėra šalnų grėsmės, bazilikas persodinamas į lysvę. Patartina auginti vazonuose, nes, esant prastam orui, galima pernešti į patalpą. Ant palangės jis auga taip pat gerai. Bazilikas neturi išdžiūti, bet laistant per gausiai stiebai greitai supūva.

Jei žiemai augalai pernešami į patalpą, gležnus jaunus lapus galima skinti ištisus metus. Lapus taip pat galima džiovinti arba šaldyti, bet tuomet jie būna ne tokie aromatingi. Žiemos atsargoms augalai nupjaunami prieš žydėjimą.

Bazilikas yra nepakeičiamas Viduržemio pajūrio kraštų virtuvėje. Salotoms, makaronų padažams, mėsos ir žuvies patiekalams jis suteikia specifinį skonį. Be to, sunkiai virškinamas maistas greičiau įsisavinamas.

Eterinis aliejus ramina nervus. Baziliko lapų arbata mažina skradžio ir žarnyno spazmus, žadina apetitą.

Baziliko ekstraktas vartojamas burnai skalauti, kad būtų gaivus kvapas. Saują šviežių baziliko lapų reikia užplikyti ¼ l karšto vandens ir palaikyti 15 minučių. Šiuo skysčiu skalauti burną.

Bazilikas yra dekoratyvus augalas, tinkantis balkonams ir terasoms. Įvairių veislių bazilikams būdingas skirtingas aromatas ir labai gražios formos lapai. Be to, žiedus mėgsta bitės.

Klasikinis pesto

Nuplauti ir nusausinti 2 saujas baziliko lapų, po to nuskabyti storesnius kotelius. Baziliko lapus ir šaukštą pinijos sėklų branduolių smulkiai sukapoti, ištrinti su išspausta česnako skiltele ir maždaug 50 ml alyvuogių aliejaus. Galiausiai pasūdyti ir įberti pipirų. Padažas tinka prie spagečių, kurie sumaišomi su pesto ir, pageidaujant, apibarstomi Parmezano sūriu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.