Kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis)

rosmarinus-officinalis-kvapusis-rozmarinasKvapusis rozmarinas yra kilęs iš Viduržemio pajūrio kraštų, kur jis dažnai natūraliai auga. Jau senovės romėnai ir graikai šį augalą laikė šventu. Jie manė, kad rozmarinas atneša laimę ir saugo nuo piktųjų dvasių. Šiandien Viduržemio pajūrio virtuvė neįsivaizduojama be kvapiojo rozmarino.

Tėvynėje šis krūmas gali užaugti iki 2 m aukščio. Vidutinio klimato juostoje jis dažniausiai būna mažesnis. Ten rozmarinas yra nepakankamai atsparus šalčiui. Rozmarino lapai spygliški, apatinė jų pusė apaugusi pilkšvais plaukeliais. Pavasarį jis žydi žydrais, baltais ar rausvais lapų pažastyse esančiais žiedais. Aromatinguose lapuose yra daug eterinių aliejų, kurių didelę dalį sudaro kamparas. Be to, jame yra gleives skystinančių saponinų, rauginių ir karčiųjų medžiagų.

Kadangi kvapusis rozmarinas kilęs iš Viduržemio pajūrio kraštų, jam reikia šilumos ir saulės. Labiausiai jam tinka humusingi smėlingi ir laidūs vandeniui dirvožemiai.

Jei nenorite ilgai laukti, kol užaugs augalas, pavasarį nusipirkite jau paaugintą. Kadangi daugelis rozmarino veislių yra neatsparios šalčiui, jį galima auginti ir dailiame vazone. Šiltesnėse vietovėse galima jį sodinti užuovėjoje, bet žiemai reikia pridengti. Krūmas sausrą pakelia geriau nei drėgmės perteklių. Visais kitais atžvilgiais jam nereikia ypatingos priežiūros. Vasarą nupjauti auginiai greitai įsišaknija. Žiemą rozmariną reikia laikyti šviesioje vietoje 5-10ºC ir nedaug laistyti, pavasarį patrumpinti šakas.

Lapus ir ūglių viršūnėles galima skinti ištisus metus ir vartoti šviežius. Ūglius taip pat galima ir džiovinti, neprarandant jų aromato. Augalą apkarpykite rūpestingai, kad per daug nenukentėtų jo grožis.

Rozmarino skonis labai stiprus, todėl mėsai, paukštienai ar žuviai paskaninti dažniausiai pakanka jo tik truputėlio. Šis prieskonis yra nepakeičiamas daržovių troškiniuose. Rozmarinu galima pagardinti aliejų arba actą. Paprastai 1 šakelė palaikoma skystyje keletą dienų, o po to išimama.

Rozmarinas skatina viršinimą ir kraujotaką. Dėl pastarosios savybės jis yra tepalų nuo reumato pagrindinė sudedamoji dalis. Be to, augalas stiprina nervų sistemą.

Vertingas rozmarinų aliejus naudojamas kvepalų ir kosmetikos gaminių pramonėje. Vonia su rozmarino ekstraktu labai stimuliuoja. Reikia užvirinti 1 l vandens, į jį įberti 50 g lapų, palaikyti 30min., perkošti ir supilti į maudymosi vandenį.

Rozmarinas yra labai maloniai kvepiantis, kubile tinkamas auginti augalas, ypač netoli poilsio vietos.

Bulvių apkepas su rozmarinu

Geriausiai tinka jaunos mažos bulvės. Jas reikia gerai nuplauti. Kartu su nenuluptomis česnakų skiltelėmis, šviežia rozmarino šakele ir keliais juodųjų pipirų grūdeliais bulves sudėti į keptuvą arba kepimo formą. Mišinį pabarstyti jūros druska, apipilti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje 1,5-2 valandas 175ºC temperatūroje. Bulves reikia apvartyti. Apkepas tinka prie grilyje keptos mėsos, bet labai skanus ir su padažu.

  1 comment for “Kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis)

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *