Rozmarinai

rozmarinaiRozmarinai – visžaliai, 1 metro aukščio krūmai. Rozmarinų tėvynė – Viduržemio jūros šalys; savo tėvynėje šie augalai išauga iki 2 metrų aukščio. Rozmarinuose yra eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, dervų, kartumynų. Dėl savo aromato ir karstelėjusio skonio rozmarinai vartojami kulinarijoje. Prieskoniams vartojami sausi ir susmulkinti rozmarinų lapai, kurių beriama į pirmuosius ir antruosius patiekalus, salotas bei marinatus. Rozmarinai – geri medunešiai, o jų krūmeliai labai dekoratyvūs. Rozmarinai mėgsta šviesą, tačiau pakenčia šalnas iki 12ºC šalčio. Pavasarį ir vasarą smulkių lapų pažastyse pasirodo maži žydri arba violetiniai žiedeliai. Rozmarinus galima auginti vazonuose ant palangių ar balkone. Jei rozmarinus auginsite kambariuose, juos laikykite ant palangių. Rozmarinus galima dauginti sėklomis, tačiau paprasčiau ir greičiau – auginiais. 3-4 cm ilgio rozmarinų auginius pasodinkite žemuose induose, drėgname smėlyje, uždenkite polietileno plėvele, o kai po 3-4 savaičių rozmarinų auginiai įsišaknys, juos persodinkite vazonuose. Į vazonus galima priberti įvairios žemės, o kad žemė būtų puresnė, trečdalį jos tūrio turi sudaryti durpės arba smėlis.

  1 comment for “Rozmarinai

  1. 2012/09/22 at 03:10

    Pats puikiausias prieskonis!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.