Tikroji levanda (Lavandula angustifolia)

tikroji-levandaTikroji levanda yra tipiškas Viduržemio pajūrio kraštų augalas. Jau senovės Romoje jos buvo dedama į vonias arba buvo vartojama nuo galvos skausmo. Norint pagerinti patalpų orą ant grindų buvo barstomi tikrosios levandos žiedai. Šiuo metu didžiuliai tikrosios levandos plotai auginami Provanse, kur ji naudojama kvepalų ir muilo gamybai.

Tikroji levanda yra puskrūmis, kuris priklausomai nuo veislės, užauda iki 40-60 cm aukščio. Turi siaurus, sidabriškai pilkais plaukeliais apaugusius aromatingus lapus. Liepos mėnesį išsiskleidžia kvapūs žiedai, sutelkti į ilgakotes lapus. Liepos mėnesį išsiskleidžia kvapūs žiedai, sutelkti į ilgakotes varpas. Augalas turi daug eterinių aliejų, saponimų, taip pat rauginių ir karčiųjų medžiagų.

Kad augalas būtų aromatingas, jam reikia daug saulės ir užuovėjos. Dirvožemis turėtų būti kalkingas ir gerai drenuojamas, geriau sausas, nei per drėgnas.

Levandą galima pavasarį pasėti patalpoje, o gegužės mėnesį persodinti į daržą. Atstumas turėtų būti 50×50 cm. Bet paprasčiau ir greičiau yra nusipirkti jaunų augalėlių. Mudėse, sodininkystės parduotuvėse ir centruose jų pasiūla didelė. Po žydėjimo rekomenduojama augalą nupjauti iki trečdalio, kad susiformuotų tankus keras. Galima dauginti auginiais arba padalinti stambų kerą. Labai šaltomis žiemomis augalas pridengiamas šakelėmis, kad neiššaltų. Pavasarį nušalusios ar nudžiūvusios šakos išpjaunamos.

Jaunus gležnus ūglius galima skinti iki žydėjimo ir vartoti kaip prieskonį, tačiau žiedai yra įdomesni. Žiedynai nupjaunami, kai tik prasiskleidžia viduriniai varpos žiedai. Varpos pakabinamos džiūti, o vėliau žiedai nubraukiami. Jie gerai laikosi sandariai uždaryti.

Lapai ir žiedai troškiniams, žuvies ir mėsos bei saldiesiems patiekalams suteiks švelnų levandos skonio atspalvį. Kartu su isopu, raudonėliu, baziliku, rozmarinu, šalaviju, čiobreliu, pankoliu ir dašiu levanda priklauso garsiesiems Provanso prieskoniniams augalasm.

Levandos arbata arba vonio su levanda ramina ir atpalaiduoja spazmus. Ji padeda esant nervingumui ar skrandžio veiklos sutrikimams. Kvapus jos lapų ir žiedų maišelis po pagalve padės užmigti, o pakabintas spintoje išnaikins kandis. Levandų aliejų kaitinant aromatinėse lempose jo skleidžiamas aromatas mažina galvos skausmą ir streso simptomus.

Iš džiovintų žiedų gaminamos maloniai kvepiančios priemonės voniai arba aliejus.

Levanda dažniausiai sodinama šalia rožių, nes savo kvapu atbaido skruzdėles ir amarus. Jas galima sodinti gėlių lysvių pakraščiuose. Auginama kubile prie namo arba balkone plačiai skleidžia savo aromatą.

Vynas su levanda atminčiai gerinti

Šaukštą levandos žiedų užvirinti ½ l vyno. Kai atvės, išgerkite nedidelę stiklinę prieš valgymą ir po jo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *