Rossa rugosa Thunb.
Daugiametis, iki 2 m aukščio, gausiai dygliuotas kr1 mas. Lapai sudėtiniai, labai raukšlėti. Vaisiai stambūs, miltingi, saldžiarūgščiai, gelsvai oranžiniai arba oranžiškai raudoni, prinoksta rugpjūčio—rugsėjo mėn. Lietuvoje šis erškėtis savaime neauga. Auginamas parkuose, sodybose, pakelėse, kai kur pasitaiko sulaukėjusių. Atsparus šalčiui, šviesamėgis. Geriausiai tarpsta priemolio ir priesmėlio dirvožemiuose. Dauginasi šaknų atžalomis ir sėklomis.
Vaisiuose yra 422,7 —1252,0 mg% askorbino rūgšties 500,9—1028,9 mg% vitamino P, 8,5 — 15,3 mg% karotino, 0,54—1,45 % organinių rūgščių, 2,5 — 7,2 % cukrų, 2,2 — 5,6 % pektinų, 0,04—0,11 % rauginių medžiagų, nemažai mineralinių medžiagų, ypač geležies. Sėklose yra iki 200 mg% vitamino E, o vainiklapiuose — 0,02—0,05 % eterinio aliejaus. Vaisiai vartojami įvairiems maisto gaminiams vitaminizuoti. Iš jų gaminami vitamininiai preparatai. Vainiklapiai vartojami parfumerijoje ir kosmetikoje.