Juodasis serbentas

Ribes nigrum L.

Vasaržalis, 1 — 2 m aukščio krūmas. Lapai su 3—5 skiautėmis, stambiai dantyti, apatinė pusė negausiai plaukuota, nusėta liaukutėmis, išskiriančiomis eterinį aliejų. Žiedai rausvai žalsvi, svyrančiose kekėse. Žydi balandžio—gegužės mėn. Vaisius — juoda, sultinga, daugiasėklė, specifinio kvapo uoga; prinoksta liepos— rugpjūčio mėn.
Lietuvoje dažnas. Auga drėgnuose miškuose, krūmuose, upių ir ežerų pakrantėse. Geriausiai tarpsta drėgnuose, derlinguose dirvožemiuose. Dauginasi atlankomis, sėklomis.
Uogose yra iki 400 mg% askorbino rūgšties, apie 500 mg% vitamino P, nemažai B grupės vitaminų, karotino, antocianų, katechinų, cukrų (4,5—10,7 %), organinių rūgščių (1,5—4,5 %), pektinų (0,5—1,0 %), rauginių ir dažinių, mineralinių medžiagų, eterinio aliejaus. Lapuose yra apie 250 mg% askorbino rūgšties, 0,6 % eterinio aliejaus.
Šviežios ir perdirbtos uogos vartojamos maistui, lapai — prieskoniams, arbatai. Uogos, lapai ir pumpurai įeina į įvairių gydomųjų, vitamininių arbatų sudėtį. Augalas medingas.
Sukultūrintas, plačiai auginamas soduose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *