Vaistinis šalavijas (Salvia officinalis)

salvia-officinalis-vaistinis-salavijasVaistinis šalavijas yra kilęs iš Viduržemio pajūrio kraštų, kur jis labiausiai paplitęs pakrančių srityse. Ištisus šimtmečius buvo vertinamos jo vaistinės ir maistinės savybės. X amžiuje išleistoje knygoje apie žolynus rašoma: „Kodėl žmonės miršta nuo ligų, kai soduose auga šalavijas?“.

Visžalis, šiek tiek sumedėjantis puskrūmis gali užaugti iki 60 cm aukščio. Jo pailgi pilkšvai žali, minkštais plaukeliais apaugę lapai skleidžia stiprų kvapą. Vasarą virš jų puikuojasi asimetriški žiedai, sutelkti į tariamąsias varpas. Lapuose yra daug eterinių aliejų su kamparu, taip pat rauginių ir karčiųjų medžiagų bei gleives skystinančių saponinų.

Šis Viduržemio pajūrio kraštų augalas mėgsta saulę ir šilumą. Dirvožemis turėtų būti sausas ir laidus vandeniui.

Vaistinį šalaviją galima dauginti sėklomis, bet yra paprasčiau pavasarį nusipirkti jau paaugintą augalėlį. Tai turi privalumų, nes galima sukurti nedidelę įvairių rūšių ir veislių kolekciją. Didesnius augalus vėliau galima dalinti. Skirtingai nuo kvapiojo šalavijo, vaistinis šalavijas pavasarį nugenimas, kad vešliai ataugtų. Žiemai jį reikia pridengti.

Jaunus lapus galima skinti ir vartoti šviežius iki pat rudens. Džiovinimui ūgliai skinami prieš pat žydėjimą. Aromatingiausi augalai būna antraisiais metais.

Lapų skonis yra labai stiprus, todėl juos reikia labai atsargiai vartoti. Jie tinka sriuboms, žuvies ir mėsos patiekalams. Lapų dedama prieš baigiant gaminti. Vaistinis šalavijas yra itališkojo prieskonių mišinio sudedamoji dalis.

Vaistinio šalavijo lapai skatina tulžies funkciją. Dėl to riebūs patiekalai tampa lengviau įsisavinami. Jis pasižymi antiseptiniu, dezinfekuojančiu poveikiu ir skatina žaizdų gijimą. Arbata yra veiksminga priemonė skaudančiai gerklei skalauti, maitinančioms motinoms skatina pieno išsiskyrimą.

Vaistinis šalavijas, dedamas į tepalus ir vonios vandenį, mažina odos uždegimą ir padeda nuo spuogų.

Žydintis vaistinis šalavijas privilioja gausybę bičių ir drugių. Jis tinka tiek daržui, tiek ir gėlynui, taip pat gerai auga ir kubile. Ypač dailios yra mergalapės dekoratyvinės formos.

Marinatas su šalaviju krosnelėje kepamai mėsai

Nuo 3 šalavijo stiebų nuskinti ir susmulkinti lapus, juos išmaišyti su išspausta česnako skiltele, tarkuota vienos citrinos žievele, citrinų sultimis, 6 šaukštais alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Marinatu užtepti mėsą, pavyzdžiui, ėriuko karbonadą, ir 2 valandas palaikyti vėsiai. Prieš kepant kepimo krosnelėje mėsą gerai nusausinti.
Nepaprastai skanūs makaronai su aliejuje ir svieste pakepintais smulkintais vaistinio šalavijo lapais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.