Ocimum basilicum
Botaninis aprašymas:
Vienametis 20-50cm aukščio žolinis augalas. Šaknys šakotos. Stiebas stačias, keturbriaunis, žalias, prie pagrindo plikas, viršuje plaukuotas, šakotas. Lapai kiaušiniški arba pailgi, 2-4cm ilgio ir 1,5-2cm pločio, smaila viršūne, tamsiai žali arba rausvi. Žiedai balti arba rausvi, susitelkę menturiais po 3 stiebų viršūnėse, sudaro retus, lieknus, varpiškus žiedynus.
Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais. Vaisiaikiaušiniški, tamsiai rudi riešutėliai.
Aromatinis, prieskoninis, medingas, vaistinis ir dekoratyvinis augalas.
Paplitimas:
Bazilikas kilęs iš Rytų Indijos. Savaime auga tropikų ir subtropikų kraštuose. Auginamas Vakarų Europoje, Azijoje, Rusijos pietiniuose rajonuose, Afrikoje, Amerikoje. Lietuvoje savaime neauga. Kaip prieskonis auginamas botanikos soduose ir kai kurių mėgėjų daržuose bei darželiuose.
Auginimas:
Bazilikams auginti tinka saulėta, lengva, derlinga, gerai įdirbta ir perpuvusiu mėšlu bei mineralinėmis trąšomis patręšta dirva. Dauginamas sėklomis, kurios mūsų klimato sąlygomis balandžio pradžioje sėjamos į dėžutes kambaryje ar šiltnamyje. Tačiau šiltnamyje išauginti bazilikai mažiau kvapūs. Keletą augalų galima auginti kambaryje arba balkone. Kvapusis bazilikas- šiltų kraštų augalas, todėl Lietuvoje auginamas iš daigų. Sėklos sėjamos į dėžutes eilėmis 0,5-1cm gyliu, 5-6cm tarpueiliais šiltnamyje, inspekte arba kambaryje kovo pabaigoje- balandžio pradžioje. Sudygsta per 10-14 dienų. Daigai sodinami praėjus pavasarinėms šalnoms(alyvoms žydint). Šiltnamyje galima sodinti 10-14 dienų anksčiau. Pasodinti daigai palaistomi. Bazilikus galima auginti ne tik darže, bet ir virtuvėje ant palangės arba balkone.
– Augalo pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio ozein- kvepėti. Augalas malonaus kvapo.
* * *
Žaliavai vartojama bazilikų žolė, kuri ruošiama žydėjimo pradžioje(birželio pabaigoje- liepos pradžioje). Bazilikai aromatingiausi žydėjimo pradžioje, todėl tuo metu pjaunama antžeminė dalis. Džiovinama gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje patalpoje arba specialioje džiovykloje 30-35°C temperatūroje. Išdžiovinus reikia pašalinti stambius stiebus. Paruošta žaliava dedama į sandariai uždarytus stiklinius indus arba dėžutes; laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Laikymo trukmė – 1 metai. Bazilikų žolėje kaupiasi eterinis aliejus(iki 1,5%), kurio svarbiausi komponentai: linalolis(iki 40%), metilchavikolis(iki 60%), eugenolis(20%), cineolis(2,5%), kamparas, terpenai, saponinai, vitaminas C, karotinoidai.
Vartojimas medicinoje
Bazilikų žolės užpilas tonizuoja, žadina apetitą, gerina virškinimą. Be to, užpilu skalaujama burna(esant gleivinės uždegimui). Įrodytas bazilikų eterinio aliejaus spazmolitinis, antimikrobinis veikimas. Baziliko nuoviras mažina uždegimą sergant lėtiniais gastritais, kolitais, apsinuodijus maistu.
Liaudies medicinoje
Antžemine baziliko dalimi gydoma karštinė, kosulys, veikia kaip šlapimo varomoji bei dezinfekuojamoji priemonė, gydo šlapimo pūslės uždegimą. Tinka kompresams, ypač ilgai negyjančioms žaizdoms gydyti.
– Lapų eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje kvepalams gaminti.
Mažina vidurių pūtimą
❖ Šaukštą susmulkintos žaliavos užpilti stikline(200ml) verdančio vandens(patartina termose), po 10-15min nukošti. Išgerti per 1 kartą. Gerti 2-3 karius per dieną. Vartoti 8 dienas. Kartoti po 14 dienų pertraukos.
Nuo šlapimo pūslės uždegimo
❖ Šaukštą džiovintos kvapiojo baziliko žolės užpilti stikline(200ml) verdančio vandens. Per dieną išgerti 2-3 stiklines arbatos.
Maistui
Bazilikas buvo žinomas senovės Graikijoje ir vadinamas karališkuoju prieskoniu. Jis tinka žuvies, daržovių, varškės patiekalams, sriuboms(ypač pupelių), padažams paskaninti. Baziliko dedama raugiant pomidorus, agurkus, patisonus, aguročius, grybus. Ypač gerą prieskonį patiekalams suteikia kvapiojo baziliko, krapų ir peletrūno mišinys. Pramonėje vartojamas likeriams aromatizuoti.
Bazilikų lapų ir pomidorų salotos
100g bazilikų lapų, 2-3 pomidorai, petražolių ir krapų lapų, šaukštas grietinės, kiaušinis, pagal skonį druskos.
❖ Nedidelius kietus pomidorus supjaustyti stambiomis skiltelėmis, apibarstyti smulkiai supjaustytais bazilikų, petražolių ir krapų lapais, paskaninti grietine ir smulkiai sutarkuotu kiaušiniu. Prieš pradedant gydytis bazilikų preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.