Paprastasis šermukšnis

Sorbus aucuparia

Botaninis aprašymas:
4-20m aukščio medis arba krūmas. Laja reta, kiaušiniška. Šakų ir liemens žievė lygi, pilka. Pumpurai tamsiai violetiniai, su pilkais plaukeliais, nelipnūs. Lapai sudėtiniai, neporomis plunksniški. Lapeliai 3-8cm ilgio ir 1-2cm pločio, trumpakočiai, pailgai lancetiški, pjūkliškais kraštais; jų viršutinė pusė tamsiai žalia, plika, apatinė- apaugusi pilkais plaukeliais. Žiedai balti, rečiau rožiniai, dvilyčiai, sukrauti skėtiškose šluotelėse, išsidėstė šakučių viršūnėse ir nemaloniai kvepia. Žydi gegužės-birželio mėnesiais, vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais ir ilgai kabo ant šakučių iki pat šalčių. Vaisiai- rutuliškos, ryškiai raudonos, sultingos, karčiai saldaus skonio uogos. Sėklos atvirkščiai kiaušiniškos, raukšlėtos, raudonai rudos. Dauginasi sėklomis ir šaknų atžalomis. Atsparus šalčiams; gausiai derasuaugęs medis duoda iki 60kg vaisių. Auga greitai. Gyvena iki 100(200) metų. Maistinis, medieninis, tanidinis, vaisinis, medingas, dekoratyvinis ir vaistinis augalas.

Paplitimas:
Vakarų Europoje, Rusijos europinėje dalyje, Kaukaze, Mažojoje Azijoje. Lietuvoje auga lapuočių ir mišriuose miškuose, trake, kirtimuose, retmėse, pamiškėse ir krūmuose; dažnai auginamas pakelėse, soduose, sodybose bei parkuose. Dažnas. Lietuvoje Sorbus genties natūraliose augimvietėse auga paprastasis šermukšnis(Sorbus aucuparia), kitos 5 rūšys- introdukuotos.

Auginimas:
Augalas nereiklus dirvai, apšvietimui, atsparus šalčiams. Geriau auga ir gausiau dera saulėtoje vietoje, lengvame ar vidutiniame priemolyje, kuris pakankamai derlingas, gerai aeruojamas ir aprūpintas vandeniu. Šlaituose sodinama šachmatine tvarka arba netoli viena nuo kitos nutolusiomis grupelėmis. Eilėse sodinama dažniausiai 6×3, 5×3, 6x4m atstumais. Tarpueiliuose galima sodinti juodavaises aronijas. Pavasarį turi būti pasodinama per labai trumpą laiką, todėl šermukšnius geriau sodinti rudenį(spalio mėnesiais). Duobės paruošiamos 2-3 savaitės prieš sodinimą, jų gylis- 60 cm, plotis- 100cm. Sodinami dvimečiai ir trimečiai 20-30cm aukščio daigyne išauginti sodinukai, jų šaknų ilgis – 30cm su 3-5 pagrindinėmis šaknimis. Pasodinti sodinukai gausiai paliejami(3-4 kibirai vandens vienam augalui). Prieš žiemą jie apkaupiami 25-30cm žemės sluoksniu, kuris anksti pavasarį nukasamas.
– Lotyniškas rūšies pavadinimas aucuparia reiškia- vilioti paukščius. Taip šermukšnis vadinamas todėl, kad gražiomis jo uogomis paukščių gaudytojai viliodavo paukščius.
* * *
Vaistams vartojami laukinių ir kultūrinių šermukšnių vaisiai arba kartais žiedai. Vaisiai skinami visiškai prinokę rugsėjo-spalio mėnesiais, be vaiskočių. Džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje ne aukštesnėje kaip 50-60°C temperatūroje. Paskleidus plonu sluoksniu galima džiovinti ir lauke, pavėsyje. Išdžiuvę vaisiai yra raukšlėti, natūralios spalvos, silpno kvapo, karčiai rūgštūs. Suspausti tarp pirštų neturi jų tepti. Tinka vartoti 1-2 metus. Šviežiuose šermukšnių vaisiuose yra vitamino C- 44,5-72,5mg%, karotinoidų- 65mg%, sacharidų- 4,0-7,0%, flavonoidų(vitamino P savybėmis pasižyminčių junginių)- 1,3-2,1%, raugų, sorbo rūgšties ir sorbito, kitų organinių rūgščių, vitamino E- 0,6-1,6mg%, jodo- 1,5-2,4mg%, eterinio aliejaus, mineralinių medžiagų, mikroelementų. Šermukšnių vaisiuose vitamino C yra kelis kartus daugiau negu obuoliuose bei citrinose.

Vartojimas medicinoje
Šermukšnių vaisiai- tai polivitaminų šaltinis. Jie pasižymi sutraukiamosiomis ir tulžies bei šlapimo varomosiomis ypatybėmis. Vaisiai vartojami sergant avitaminoze, slopina rūgimo procesus bei dujų susidarymą žarnyne. Tinka sergant mažakraujyste, kepenų ir inkstų, virškinamojo trakto ligomis, hemorojumi, cukriniu diabetu, lėtina aterosklerozę, mažina kraujo spaudimą, gerina medžiagų apykaitą. Farmacijos pramonė gamina vitamininius mišinius, į kurių sudėtį dedama džiovintų šermukšnių vaisių.

Liaudies medicinoje
Šermukšnių vaisių nuovirą vartojo kraujavimui stabdyti, prakaitavimui skatinti, viduriams laisvinti, plaučių ligoms ir reumatui gydyti. Šviežių vaisių sultis tinka gerti sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui. Uogas galima kramtyti(po to išspjauti) sergant parodontoze.

Polivitamininė arbata
❖ 2 šaukštus džiovintų paprastojo šermukšnio uogų užpilti 2 stiklinėmis(400ml) verdančio vandens, 20min palaikyti, perkošti ir gerti po 1/2 stiklinės(100ml) 3-4 kartus per dieną prieš valgį su medumi.

Peršalus arba sloguojant
❖ Imti 50g džiovintų paprastojo šermukšnio uogų, 30g mažalapės liepos žiedų, 20g paprastosios avietės lapų ir viską sumaišyti. Šaukštą šio mišinio užpilti 2 stiklinėmis(400ml) verdančio vandens, 40min palaikyti, perkošti ir gerti, po 1/2 stiklinės(100ml) 3-4 kartus per dieną.

Šermukšnio vaisių užpilas
❖ Dažniausiai naudoti išoriškai. Šaukštą susmulkintų vaisių užpilti stikline(200ml) verdančio vandens ir pašildyti 2-3min ant silpnos ugnies. Tinka žaizdoms gydyti, vonelėms(nuo hemorojaus).

Šviežių vaisių sultys
❖ Hipertoninei ligai, inkstų uždegimui gydyti, ypač rudenį ir žiemą, vartoti šviežias vaisių sultis po šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį; skrandžio sulčių rūgštingumui padidinti- po šaukštelį 20-30min prieš valgį. Jos skatina ir tulžies išsiskyrimą.

Užkietėjus viduriams
❖ Šaukštą džiovintų paprastojo šermukšnio uogų ir tiek pat vaistinės svilarožės šaknų užpilti 1,5 stiklinės(300ml) verdančio vandens. Po 30min nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės(100ml) 3 kartus per dieną.

Kompresams
❖ Šviežių, sutrintų šermukšnių lapų kompresai efektyvūs gydant grybelio pažeistas vietas. Tvarstį keisti kartą per parą.

Maistui
Šermukšnių uogos vartojamos kulinarijoje bei maisto pramonėje. Juos galima tiek džiovinti, tiek virti. Iš jų gaminamos uogienės, marmeladas, sirupas, drebučiai, įvairūs desertiniai patiekalai, įdarai pyragams, sultys, vynas, trauktinės, likeriai, nealkoholiniai gėrimai.
– Uogos būna ne tokios karčios, jeigu 1-2 paras palaikomos sūriame vandenyje(30g druskos/1l vandens), o paskui perplaunamos karštu vandeniu.

Šermukšnio uogų marmeladas
❖ Uogas nuplauti, nusausinti, o paskui arba laikyti parą šaldymo kameroje, arba 1-2min pavirti. Sumalti mėsmale, mišinį užpilti cukrumi(1kg cukraus/2kg uogų), palaikyti 2val, įpilti verdančio vandens(stiklinė/1kg uogų) ir virti ant silpnos ugnies per keletą kartų.

Šermukšnio uogos savo sultyse
❖ Uogas nuplauti, blanširuoti 3min. Ataušusias uogas sudėti į sterilius stiklainius(0,5l), užpilti pavirintomis šermukšnių sultimis, uždengti dangteliais, 20min sterilizuoti, hermetiškai uždaryti ir ataušinti.

Šermukšnio uogos cukruje
Produktai: 1kg uogų, 700g cukraus, 300ml vandens, 100g cukraus pudros.
❖ Į karštą sirupą sudėti šermukšnio uogų kekes, pabarstyti cukraus pudra ir padžiovinti orkaitėje. Laikyti sliklainiuose.

Kitos panaudojimo sritys
– Šermukšnių lapuose yra fitoncidų, naikinančių kai kuriuos kenkėjus.
– Mediena kieta, tvirta, tinka tekinimo darbams bei smulkiems dirbiniams.
– Šermukšniai dekoratyvūs, medingi augalai, tinka miestų ir pakelių želdiniuose. Žiemą šermukšnių vaisiai- puikus maistas miško paukščiams ir žvėreliams.
– Nuo gilios senovės lietuviai tikėjo, kad šermukšniai apsaugo nuo piktųjų dvasių, užkerėjimų, ligų. Iš šermukšnių darydavosi lazdas, vaikščiodavo su jomis, laikydavo namuose ir tvartuose, kad velnias bijotų. Šermukšnių vaisių vartoti nepatartina sergant opalige, viduriuojant, jei yra padidėjęs
skrandžio sulčių rūgštingumas. Būtina pasitarti su gydytoju.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *