Paprastasis šermukšnis

Sorbus aucuparia L. (Erškėtlnių šeima)

Šermukšnių yra daug rūšių, tačiau populiariausias – paprastasis. Jauni jo ūgliai pūkuoti, paaugę – pliki, pilkai rudi. Lapai sudėtiniai, plunksniški, tamsiai žali, pliki iš viršaus ir plaukuoti iš apačios. Baltos spalvos žiedai susitelkę gausiažiedėmis skėtiškomis šluotelėmis. Žydi gegužės-birželio, o vaisius brandina rugpjūčio-rugsėjo mėn. Vaisiai rutuliški, raudonos ar raudonai oranžinės spalvos. Apie jų gydomąsias savybes žinojo senovės graikai, viduramžiais šermukšnis buvo populiarus Europoje.

Lietuvoje šermukšnis auga lapuočių, spygliuočių bei mišriuose miškuose, kirtimuose, pamiškėse. Auginamas soduose, sodybose, parkuose, pakelėse.

Vaistams renkami visai prinokę vaisiai ir džiovinami 50-60°C temperatūroje. Galima rinkti šermukšnio žiedus ir džiovinti nuo saulės apsaugotose, gerai vėdinamose patalpose. Džiovinti vaisiai yra natūralios spalvos, apvalūs, raukšlėti, silpno kvapo, kartoko skonio. Tinka vartoti 2 metus.

Vaisiuose yra iki 18 mg% karotino, kriptoksantino, flavonoidų, kvercetino, izokvercetino ir rutino, vitamino E, P (770 mg%), K, folinės rūgšties, 90-200 mg% vitamino C, tanidų, eterinio aliejaus, pektino, fosfolipidų, kartumynų, angliavandenių (iki 4,8% fruktozės, 3,8% gliukozės, 0,7% sacharozės),organinių rūgščių (iki 2,8% obuolių, citrinos, gintaro, sorbito), mineralinių druskų (cinko, magnio, mangano, geležies, vario). Sėklose yra riebalinio aliejaus, lapuose – iki 200 mg% vitamino C.

Pažymėtina, kad šermukšnio vaisiuose vitamino C yra 5 kartus daugiau negu obuoliuose, 3 kartus daugiau negu citrinose.

Sorbus_aucuparia_kpjas_19082005_4Vaisiai vartojami ir mokslinėje, ir liaudies medicinoje. Tai polivitaminų šaltinis, ypač daug turintis provitamino A – karotino, P ir askorbininės rūgšties. Be to, jie veikia sutraukiamai, varo tulžį ir šlapimą, švelniai paleidžia vidurius. Šermukšnių vaisiai gydo avitaminozę, reguliuoja virškinamąjį traktą, ypač tinka užkietėjus viduriams.

Vaisiuose esantys vitaminas P ir karotinas didina gleivinės atsparumą, gerina kraujagyslių elastingumą ir lėtina aterosklerozę, mažina kraujo spaudimą, gerina medžiagų apykaitą. Šermukšnis tinka sergant kepenų, tulžies, inkstų ligomis, diabetu, hemorojumi, parodontoze.

Šermukšnių vaisiai yra vitaminingų mišinių sudedamoji dalis.

1. Šermukšnio vaisių – 70 g, dilgėlės lapų – 30 g. Geriama, jei organizme trūksta C, P, K vitaminų ir karotino. 1 valgomasis šaukštas mišinio užplikomas 2 stiklinėmis vandens, virinama 10 min. Aušinama vėsioje ir tamsioje vietoje, sandariame inde 4 vai., paskui perkošiama. Geriama po 1/2 stiklinės 2-3 kartus per dieną.

2. Šermukšnio vaisių – 50 g, erškėtrožių vaisių – 50 g. Vitamininga arbata verdama anksčiau nurodytu būdu. Geriama sergant hipovitaminoze ir avitaminoze arba profilaktiškai. Ypač ši arbata rekomenduojama pavasarį, kai trūksta vitaminų.

Šermukšnių vaisių pektinai mažina rūgimo procesus žarnyne ir neleidžia kauptis dujoms. Jie absorbuoja virškinimo metu susidariusias toksines medžiagas ir šalina iš organizmo.

Šermukšnių organinės rūgštys gerina virškinamųjų sulčių sekreciją, virškinimą. Sorbitas trukdo kauptis riebalams kepenyse, taip pat cholesterinui kraujyje. Veikliosios šermukšnio medžiagos saugo organizmą nuo rentgeno ir radioaktyvių spindulių, padeda gydyti žaizdas.

Šermukšnių žiedai ir vaisiai liaudies medicinoje vartojami kaip vidurių paleidžiamieji, kraujavimams stabdyti, prakaitavimui skatinti, plaučių ligoms bei reumatui gydyti. Šviežių vaisių sultis patariama gerti, jei sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, taip pat sergant dizenterija.

Maistui renkami švieži vaisiai po šalnų, nes būna saldesni. Iš jų verdamos uogienės, marmeladas, spaudžiamos sultys, gaminamas sirupas, actas, vynas, gira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *