Vaistinė agurklė

Borago officinalis

Botaninis aprašymas:
Vienametis 30-100cm aukščio žolinis augalas. Šaknis liemeninė, mėsinga, balta, su daugeliu šoninių šaknelių. Stiebas stačias, storas, tuščiaviduris, visas apaugęs šiurkščiais plaukeliais; viršutinė dalis šakota. Lapai raukšlėti, dantytais kraštais, pamatiniai ir žemutiniai- elipsiški arba kiaušiniški, su trumpais lapkočiais; viduriniai ir viršutiniai lapai pailgi arba pailgai lancetiški, bekočiai, apimantys stiebą. Žiedai dideli, melsvi, nusvirę, susitelkę į retus, prie pamato lapuotus suktukus; žiedkočiai apaugę tankiais plaukeliais, žydėjimo pradžioje statūs, vėliau, vaisiams prinokus, nusvirę.
Žydi birželio-liepos mėnesiais. Vaisiusketuri pailgai kiaušiniški, grublėti, raukšlėti apie 5mm ilgio riešutėliai. Dauginama sėklomis. Maistinis, vaistinis, nektaringas(medingas), dekoratyvinis, dažinis augalas.

Paplitimas:
Augalas kilęs iš Mažosios Azijos, Šiaurės Amerikos. Paplitęs Rusijos europinėje dalyje, Kaukaze, Vidurinėje Azijoje, Vakarų Sibire, Šiaurės Afrikoje. Lietuvoje auginamas soduose, daržuose. Gana dažnas.

Auginimas:
Vaistinę agurklę galima auginti kiekviename darže. Dirva turi būti trąši ir kalkinga. Geriau auga puveningoje, nerūgščioje priesmėlio arba priemolio dirvoje. Sėjama anksti pavasarį arba vėlai rudenį į paruoštas 5-10cm gylio vagutes, tarpueiliai- 40-50cm. 10m2 užsėti reikia 40-50g sėklų. Pribrendusios sėklos greitai išbyra, dėl to agurklė išsisėja ir pati. Agurklių priežiūra, kaip ir kitų augalų: piktžolių ravėjimas ir tarpueilių purenimas.
Žiemą agurklių lapų galima užsiauginti šiltnamyje arba kambaryje dėžutėse.
* * *
Vaistams renkama vaistinių agurklių antžeminė dalis(žolė arba lapai). Lapai renkami nuo jaunų, nepražydusių augalų, žolė pjaunama butonizacijos pabaigoje- žydėjimo pradžioje. Ir lapai, ir žolė paskleidžiami pavėsyje ant patiesalo(audinio, kartono ar kitur) plonu sluoksniu, retkarčiais atsargiai pavartant. Džiūdama žaliava tamsėja, bet neturi pajuoduoti. Laikoma 6-8 mėnesius. Dažnai agurklių žolė vartojama šviežia arba iš jos spaudžiamos sultys. Antžeminėje dalyje kaupiasi gleivės (iki 30%), saponinai, sacharidai, raugai(iki 3%), daug kalio druskų, citrinų, obuolių, pieno rūgščių, eterinio aliejaus. Lapuose yra vitamino C(66-77mg%).

Vartojimas medicinoje
Agurklių žolė pasižymi uždegimus slopinančiomis, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą skatinančiomis savybėmis.

Liaudies medicinoje
Vartojama nuo seno. Jos preparatai gerina medžiagų apykaitą sergant odos ligomis(egzemomis, žvyneline, neurodermitais), reguliuoja širdies darbą, veikia švelniai laisvinančiai. Ji veiksminga sergant kvėpavimo takų kataru, kai kuriomis nervų sistemos ligomis. Naudojama nuo reumatinių, podagrinių ir kitų raumenų bei sąnarių skausmų.
Šviežios sultys tinka vartoti sergant, karštine, skarlatina, raudonuke, tulžies ir šlapimo pūslės akmenlige. Agurklė vartojama homeopatijoje.

Sergant tulžies ir šlapimo pūslės akmenlige
❖ Ruošti sultis. Joms spausti naudojami gerai, nuplauti apatiniai lapai, kuriuos reikia 5-10sek panardinti į verdantį vandenį, po to malti ir sunkti per tankų audinį ar išspausti kitu tinkamu būdu. Sultis praskiesti viriniu vandeniu arba išrūgomis 1:1, pašildyti iki virimo ir vartoti po 2-3 šaukštus 3-4 karius per dieną prieš valgį.

Nuo sąnarių bei raumenų skausmų
❖ Ruošti užpilą. Šaukštą žolės užpilti stikline(200ml) vemiančio vandens, po 3-4val perkošti ir išgerti per dieną prieš valgį. Kiekvieną dieną ruošti šviežią užpilą. Gydymo trukmė- 1-2 savaitės.

Agurklės kompresas
❖ 4 šaukštus vaistinės agurklės žolės užplikyti 1/4l verdančio vandens, leisti 10min pritraukti, nukošti. Nuoviru sudrėkinti audinio atraižą, išgręžti ir dėti ant pažeistos odos. Kompresą keisti keletą kartų per dieną.

Maistui
Vaistinės agurklės žali lapai ir stiebai yra malonaus, agurkus primenančio skonio. Populiarus kaip prieskonis daržovių sriuboms, grybų patiekalams, priedas į salotas, šaltibarščius, dietinius valgius, kaip agurkų pakaitalas. Šaknys vartojamos alui, vynams, trauktinėms, actui aromatizuoti.

Agurklės salotos
100g agurklės lapų, krapų ir petražolių lapų, 10g svogūnų laiškų, 2 šaukštai grietinės, pagal skonį druskos.
❖ Lapus, surinktus iki žydėjimo, smulkiai supjaustyti, sumaišyti su krapų, petražolių lapais, svogūnų laiškais, pasūdyti ir pagardinti grietine.

Džiovinti agurklės lapai
❖ Agurklę nuplauti, išdžiovinti ore pavėsyje. Laikyti popieriniuose maišeliuose. Vartoti kaip uždarą sriuboms ir patiekalams.

Šaltibarščiai su agurkle
0,5l vandens, 150g agurklės, 200g rūgštynių, 25g svogūno laiškų, kiaušinis, 25g grietinės, 100g agurkų, krapų, petražolių, pagal skonį druskos.
❖ Vandenyje išvirti rūgštynes, atšaldyti, įdėti susmulkintos agurklės, svogūno laiškų, sutrintų su druska, šviežią agurką, kietai virtą kiaušinį ir pasūdyti. Prieš valgant pagardinti grietine, krapais, petražolėmis.

Kitos panaudojimo sritys
– Medingas augalas. Žieduose gausu nektaro ir žiedadulkių, todėl juos noriai lanko bitės. Iš jos žiedų bitės prineša apie 200kg/ha medaus.
Dažinis. Iš žiedų gaunami žali dažai. Šaknyse yra alkanino, nudažančio vilną gražia raudona spalva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *