Česnakų laikymas

cesnaku laikymasSkaitytojai teiraujasi, kaip kuo ilgiau sveikus česnakus išlaikyti.

Žieminiai česnakai populiaresni. Jie atsparūs šalčiui, derlingesni, užaugina stambesnes ropeles, turi daugiau skiltelių, tačiau šios rūšies česnakai prasčiau laikosi žiemą nei vasariniai, po 3–4 mėnesių pradeda dygti, džiūti.

Šią vasarą česnakų derlius menkesnis. Labai puolė įvairūs kenkėjai, ligos. Daugiau rūpesčių turėsime ir laikymo metu. Geriau laikysis tik gerai subrendę, kokybiški, tręšti kompleksinėmis, mažiau – azoto turinčiomis trąšomis, laiku nukasti ir kasant mechaniškai nepažeisti, gerai išdžiovinti česnakai. Šios daržovės nemėgsta rūgščių dirvų. Sveikesnės ropelės užauga, kai česnakai auginami po ankstyvųjų kopūstų, burokėlių, agurkų, moliūginių bei ankštinių daržovių.

Subrendusių česnakų ropelės būna standžios, galvutes dengia 5–6 dengiamieji lukštai. Pavėluotai šią vasarą nuimtų česnakų ropelės suirusios, sausi dengiamieji lukštai pradėję trūkinėti, skiltelės apsinuoginusios. Tokius česnakus reikėtų suvartoti greičiau.

Nukastuose česnakuose gyvybiniai procesai (medžiagų apykaita, kvėpavimas) būna nepasibaigę, tik sulėtėję. Štai todėl žieminius česnakus reikėtų laikyti vėsiai, 1–3 laipsnių temperatūroje. Vasariniai česnakai gerai išsilaiko ir šiltose (20 laipsnių) patalpose. Juos galima laikyti supintus į pynes, medinėse dėžutėse, medžiaginiuose, skylėtuose polietileno maišeliuose.

valstietis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.