Paprastoji portulaka

Portulaca oleracea

Botaninis aprašymas:
Stiebas mėsingas, 10-30cm aukščio, besidriekiantis žeme arba kylantis, nuo pagrindo šakotas. Lapai plokšti, mėsingi, šviesiai žali, atvirkščiai kiaušiniški, lygiakraščiai. Žiedai tuščiaviduriai, maži, pavieniai arba po 2-3 lapų pažastyse arba stiebo atsišakojimuose; balti, rožiniai, raudoni, geltoni. Išsiskleidžia tik saulėtą dieną. Žydi liepos-spalio mėnesiais. Vaisius – dėžutė
su daugeliu smulkių, beveik juodų sėklų.

Paplitimas:
Augalas kilęs iš Azijos. Paplitęs visoje Europoje, Rusijos pietinėje dalyje, Japonijoje, Kinijoje, Amerikoje, Australijoje. Lietuvoje auginamas soduose, daržuose, sodybose.

Auginimas:
Dauginama sėklomis. Jos sėjamos praėjus pavasario šalnoms, nes portulakos jautrios žemai temperatūrai. Sėjama padrikai arba eilutėmis.
Sėklos žeme neužžeriamos, o tik prispaudžiamos. Sudygsta per 12-14 dienų. Saulėtoje vietoje, lengvoje, gerai įdirbtoje ir patręštoje dirvoje portulaka auga greitai ir po 3sav nuo sudygimo jau galima ją vartoti. Sėklos subręsta kasmet, dalis jų pasisėja savaime ir pavasarį sudygsta.
* * *
Portulakos lapai skinami prieš žydėjimą, nes vėliau blogėja jų kokybė. Portulakos žolėje randama baltymų, cukraus, ląstelienos, mineralinių druskų, organinių rūgščių, glikozidų, daug vitamino C ir provitamino A.

Vartojimas medicinoje
Portulakų sėklų nuoviras vartojamas nuo karščiavimo ir viduriavimo. Antžeminių augalo dalių nuovirai tinka uždegimams gydyti ir šlapimo išsiskyrimui skatinti. Ji vartojama ir nuo skorbuto. Portulaka mažina kraujyje cukraus kiekį, todėl galima gydyti lengvą cukrinį diabetą.
– Bitei įgėlus, ant patinimų dedami švieži lapai.
– Portulakos lapų sultyse yra daug medžiagų, gerinančių apetitą, malšinančių troškulį ir  tonizuojančių organizmą.
– Ją valgyti ypač rekomenduojama sergant kepenų, inkstų, šlapimo pūslės ligomis.

Maistui
Portulakos lapai maistui ruošiami kaip špinatai, salotos arba salotoms maišomi su kitais salotiniais augalais. Sutrinti ir sumaišyti su aliejumi arba sviestu jos lapai tinka sumuštiniams. Labai tinka pomidorų sriubai.
-Nuo seno portulaka labai populiari Užkaukazėje. Daromos jos salotos, dedama į sriubas ir aštrius patiekalus, marinuojama. Sergant hipertonija daug portulakos vartoti negalima.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.