Paprastoji barborytė (Barbarea vulgaris)

paprastoji-barborytePaprastoji barborytė natūraliai auga Europoje, tačiau čia ji yra saugoma. Plačiai paplitusi ir auga Turkijoje, Kaukaze ir į rytus nuo jo, Kinijoje, taip pat Afrikoje, Šiaurės Amerikoje ir Australijoje. Augalas pavadintas Šventosios Berboros, kalnakasių globėjos, garbei.

Kaip ir visi dvimečiai augalai, paprastoji barborytė pirmaisiais metais išaugina tik lapus, o kitą pavasarį išsivysto geltoni žiedai. Ji yra 30-60 cm aukščio. Daug vitamino turintys lapai yra aštroko skonio, panašiai kaip rėžiuko.

Paprastoji burborytė labiausiai veši daliniame pavėsyhe, drėgname priemolio dirvožemyje.

Sėti galima tiek pavasarį, tiek rudenį. Kartą pasėtas, šis nereiklus augalas dažniausiai pasidaugina pats.

Šviežius lapus galima skinti iki pat žiemos. Taigi tamsiu metų laiku juose esantis didelis vitaminų kiekis suteiks energijos.

Žiemą paprastoji barborytė yra vartojama kaip vitaminingas, salotoms tinkamas augalas. Žuvies patiekalams ji suteikia aštroka skonį. Kai kurių augalų lapus galima skinti ir žiemą, nes jų lapai ir po sniegu išlieka žali. Tokiems augalams priskiriami: paprastoji barborytė, skabėtras, petražolė, ožiažolė, portulaka ir valgomoji rūgštynė/ Eglių ar pušų šakų dangalo pakanka apsaugoti juos nuo šalčio.

Paprastoji barborytė žadina apetitą, gerina kraują ir varo šlapimą. Lapai anksčiau buvo naudojami kaip trauklapiai.

Geltoni žiedai yra spalvingi akcentai vasariškoje augalų lysvėje ir privilioja gausybę bičių. Paprastoji barborytė labai dailiai atrodo pasodinta lysvių ir gėlių lysvelių priekyje.

Vitamingos daržovių salotos

Paimti po gūžę žalių ir romėnų salotų, po ryšelį paprastosios barborytės, rėžiuko svogūnų laiškų, petražolės, baziliko, mėtos ir sėjamosios pipirnės. Viską nuplauti ir gerai nusausinti. Svogūnų laiškus ir petražoles smulkiai supjaustyti, baziliko ir mėtos lapelius nuskabyti nuo stiebų, pipirnę supjaustyti. 2 apelsinus supjaustyti griežinėliais, po to – kubeliais. Salotinę pabarstyti smulkintu česnaku, sudėti visus komponentus ir gerai išmaišyti. Užpilus 2 šaukštus alyvų aliejaus sumaišyti su 2 šaukštais vyno acto ir šaukštu citrinų sulčių, 2 susmulkintomis česnako skiltelėmis, šaukšteliu rudojo cukraus ir šaukšteliu peletrūno garstyčių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.