Allium porrum
Botaninis aprašymas:
Dvimetis arba kartais vienametis žolinis augalas. Svogūnas pailgas, be šoninių svogūnėlių arba su keliais mažais svogūnėliais. Stiebas 30-80cm aukščio, lapuotas. Lapai pailgai lancetiški arba linijiški, šviesiai žali iki tamsiai melsvos spalvos, mėsingomis makštimis, 10-30mm pločio. Žiedynas
rutuliškas, be svogūnėlių. Žiedeliai balkšvi arba rožiniai. Žydi birželio-liepos mėnesiais. Vaisiustribriaunė dėžutė, kurioje yra 2-6 juodos sėklos. Daržovinis, prieskoninis, vaistinis augalas.
Paplitimas:
Įvairiose šalyse auginamas kaip daržovinis augalas. Kilmė nėra tiksliai nustatyta, tačiau manoma, kad jis kilęs iš Pietų Europos. Lietuvoje auginamas daržuose, soduose.
Auginimas:
Porai auginami pakankamai drėgnoje, derlingoje, iš rudens mėšlu patręštoje, giliai suartoje priemolio dirvoje. Jiems netinka rūgščios dirvos. Gerai auga patręšus kompostu bei azoto trąšomis. Dauginami sėklomis, kovo viduryje
sėjant jas į šiltadaržius arba dėžutes. Dėžutes su pasėtomis sėklomis reikia laikyti šiltai ir žiūrėti, kad neperdžiūtų. Gegužės viduryje daigai sodinami į dirvą. Pasodinti daigai palaistomi. Augant naudinga juos keletą kartų apkaupti, kad išaugtų ilgesnė baltoji stiebo dalis, kuri vartojama maistui. Daržinis poras pirmaisiais augimo metais sudaro netikrą stiebą iš vamzdiškai susuktų lapų makščių, o antrais metais žydi ir bręsta sėklos.
* * *
Vartojimui skirti augalai iškasami pirmųjų augimo metų rudenį- spalio antroje pusėje ar net lapkričio pradžioje. Iškasti porai sudedami rūsyje į smėlį ir laikomi 0°C temperatūroje. Poruose yra daug vitaminų: B1, B2, PP, karotino, vitamino C juose yra 35mg%; taip pat baltymų, riebalų, cukraus, eterinio aliejaus, fitoncidų, mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies ir kitų.
Vartojimas medicinoje
Porai žadina apetitą, reguliuoja virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, stimuliuoja tulžies ir kepenų veiklą. Jie vartojami sergant ateroskleroze, reumatizmu, nutukimu. Poruose esančios veikliosios medžiagos gerina medžiagų apykaitą.
Maistui
Porai yra malonaus aromato, švelnaus skonio, šiek tiek primena šparagus. Maistui vartojami porų bambliai ir jauni laiškai. Iš virtų ir žalių porų gaminami įvairūs patiekalai. Vartojami įvairiems žuvies, daržovių valgiams, konservams bei sriuboms paskaninti. Iš virtų bei žalių porų galima paruošti
karštus patiekalus ir salotas.
– Porus ruošiant maistui reikia labai gerai nuplauti, nes tarp lapų būna daug žemės, pašalinti suvytusius lapus ir sukietėjusias jų dalis.
Žalių porų salotos
Produktai: 3-4 porai, kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, šaukštas majonezo, pagal skonį petražolių lapelių, druskos.
❖ Porus su žaliomis dalimis supjaustyti plonais žiedeliais, pasūdyti, apibarstyti sukapotu kietai virtu kiaušiniu ir apipilti grietine, sumaišyta su majonezu. Paruoštas salotas apibarstyti petražolių lapeliais. Produktai: 2-3 porai, 3 obuoliai, stiklinė grietinės, pagal skonį citrinos sulčių, druskos.
❖ Porą(baltąsias ir žaliąsias dalis) supjaustyti plonais žiedeliais ir pasūdyti. Obuolius stambiai sutarkuoti, sumaišyti su porais, parūgštinti citrinos sultimis, paskaninti cukrumi ir apipilti grietine.
Porai su ryžiais
Produktai: 6-7 porai, 1/2 stiklinės ryžių, svogūnas, morka, 2 šaukštai pomidorų tyrės, 2-3 šaukštai aliejaus, pagal skonį druskos.
❖ Smulkiai supjaustytus svogūnus ir stambiai sutarkuotą morką paeiliui pakepti aliejuje. Baigiant kepti sudėti pomidorų tyrę ir dar pakepti, kol tyrė parausvės. Paskui sudėti 2-3cm ilgio gabaliukais supjaustytus porus ir 5-10min patroškinti. Įpilti 1l vandens, sudėti ryžius ir 15-20min virti. Patiekalą valgyti šaltą arba šiltą.