Daržinis dašis

Satureja hortensis

Botaninis aprašymas:
Vienametis 20-45cm aukščio dekoratyvus puskrūmis. Stiebas status, nuo apačios šakotas ir sumedėjantis, ištisai apaugęs žemyn nulinkusiais plaukeliais. Lapai trumpakočiai, siauri, linijiškai lancetiški, 10-30mm ilgio, 2-5mm pločio, smailiaviršūniai, minkšti, neblizgantys, lygiakraščiai, šiek tiek plaukuoti, liaukingi. Žiedai violetiškai balti arba rausvi, žiotelės su raudonais taškeliais. Žiedynai menturiuose. Žydi liepos – rugsėjo mėnesiais. Vaisius tribriaunis apie 1,5mm ilgio beveik plikas pilkai žalias riešutėlis. Aromatinis, prieskoninis, medingas, vaistinis ir dekoratyvinis augalas.

Paplitimas:
Savaime auga Kryme, Kaukaze, Juodosios ir Viduržemio jūrų pakrantėse. Sulaukėjusių būna Pietų ir Pietryčių Europoje, Pietvakarių Azijoje, Alžyre. Auginamas daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje auginamas soduose, sodybų
gėlynuose, daržuose ir botanikos soduose. Yra dvi daržinio dašio formos: žemaūgiai – kompaktiški, iki 20cm aukščio, gausiai lapuoti; o dauguma augalųaukštaūgiai, iki 45cm aukščio, skėstašakiai. Lietuvoje kultivuojamos 2 rūšys: daržinis(Satureja hortensis) ir kalninis dašis(Satureja rnonlana). Dašiai yra stipraus, malonaus, pipirus primenančio kvapo, aštroko, tvilkinančio skonio.

Auginimas:
Daržinis dašis gerai auga saulėtoje vietoje ir derlingoje bei nepiktžolėtoje žemėje. Dauginamas sėklomis, gegužės viduryje sėjant jas į nuolatinę augimo vietą 20cm tarpueiliais, neįterpiant. Galima sėti ir vėlai rudenį, tada jas reikia truputį įterpti. 1m2 apsėti reikia 1g sėklų. Geriausiai sėti ką tik surinktas sėklas, nes vėliau jų daigumas mažėja. Sėklos sudygsta per 10-14 dienų. Vėliau ravimos piktžolės, purenama dirva, per sausras laistoma. Galima dauginti ir vegetatyviškai: atlankomis arba auginiais(geriau liepos pradžioje). Kartais po žiemos nukenčia antžeminė augalų dalis, tačiau pavasarį, apkarpius šakutes, vėl suveša. Toje pačioje vietoje augalai gali augti 10 ir daugiau metų. Pavasarį naudinga tręšti kompostu arba azoto trąšomis.
– Augalo pavadinimas kilęs iš lotyniško žodžio saturare- pasotinti. Augalas vartojamas kaip prieskonis.
* * *
Vaistinei žaliavai ruošiama dašių antžeminė dalis(žolė). Jai ruošti tinka dvi dašio rūšys: kalninis ir daržinis dašiai. Dašiai aromatingiausi žydėjimo metu(liepos mėnesiais), todėl tuo laiku ir pjaunami. Nupjauta antžeminė dalis džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje arba džiovykloje 30-35°C temperatūroje. Išdžiovinta dašių žolė laikoma sandariai uždarytuose induose arba dėžutėse. Laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Laikymo trukmė – 1 metai. Darželinio dašio žolėje yra apie 1% eterinio aliejaus, 82,4mg% vitamino C, gleivių, rauginių bei mineralinių medžiagų.

Vartojimas medicinoje
Dašių lapų užpilas- antispazminė, baktericidinė, apetitą žadinanti priemonė. Baktericidiškai veikia ir dašių eterinis aliejus. Naikina bakterijas, mažina skrandžio ir žarnyno spazmus, puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, lengvina atsikosėjimą, skatina šlapimo išsiskyrimą bei prakaitavimą.

Liaudies medicinoje
Dašių žolės užpilas, etanolinė ištrauka ir eterinis aliejus vartojami įvairių šalių liaudies medicinoje gydant skrandžio, žarnyno, inkstų, kepenų ligas. Be to, užpilu skalaujama burnos ertmė(išopėjus gleivinei). Sergantiesiems reumatu iš džiovinto dašio lapų ir žiedų daromi karšti kompresai ir vonios.
– Kaukaze surinkti iki žydėjimo lapai vartojami prakaitavimui skatinti ir kirmėlėms varyti.
– Indijoje dašio žolės nuoviras vartojamas kaip aromatinė ir dujų išsiskyrimą mažinanti priemonė.
– Bulgarijoje – šlapimo ir prakaito išsiskyrimui skatinti, virškinimui gerinti, parazitams iš virškinamojo trakto varyti.

Atsikosėjimui lengvinti
❖ Šaukštą susmulkintos žaliavos užplikyti termose stikline(200ml) verdančio vandens, po 15-20min nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės(100ml) šilto užpilo 3-4 kartus per dieną 20-30min prieš valgį.

Maistui
Vartojama šviežia arba džiovinta žolė. Labai tinka dėti į pupelių, žirnių sriubas bei kitus ankštinių augalų patiekalus, taip pat salotas, žuvies patiekalus ir marinuojamus ar rauginamus agurkus bei pomidorus; nealkoholinius gėrimus. Vartojama likeriams ir degtinei aromatizuoti. Dašio žolė vartojama mažais kiekiais ir dedama į patiekalus baigiant virti, nes ilgiau verdant maistas karsteli. Tinka vartoti kartu su krapais.

Kitos panaudojimo sritys
– Dašių eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje.
– Dašiai yra dekoratyvūs augalai- puikūs akcentai želdynuose.
– Medingi, nektaras lengvai pasiekiamas bičių.
Netinka vartoti dašio preparatų jiems alergiškiems asmenims.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *