Iš pietų Europos kilęs kalninis dašis paplitęs ir Vakarų Europoje. IX amžiuje vienuoliai bedediktinai pervežė jį iš Viduržemio pajūrio kraštų per Alpes.
Apie 40 cm aukščio šalčiui atsparus puskrūmis yra su linijiškai lancetiškais, siauriais, pilkai žaliais lapais. Smulkučiai levandų rausvumo arba purpurinės spalvos žiedai formuojasi nuo liepos iki rugsėjo mėnesio. Jis susitelkę stačiomis tankiomis varpomis ir ypač vilioja bites.
Kalninis dašis yra nereiklus. Jis geriausiai auga lengvuose kalninguose dirvožemiuose šiltose saulėtose vietose. Šį lauke gerai žiemojantį augalą mūsų vidutinio klimato juostoje reikia prieš stiprius šalčius pridengti.
Kalninis dašis dažniausiai dauginamas sėklomis, rečiau – dalijant kerą. Į atvirą gruntą sėjamas balandžio ar gegužės mėnesiais arba rugpjūtį. Kaip ir visų šviesoje dygstančių augalų, jo sėklos turi būti tik šiek tiek užbertos žeme. Atstumas tarp eilučių turėtų būti 30 cm. Pavasarį stiebus reikia nupjauti iki plaštakos ilgio.
Lapus ir jaunus ūglius geriausiai skinti prieš žydėjimą, nes tada jie būna aromatingiausi. Augalas nupjaunamas prie pat žemės ir surišamas į ryšelį džiovinti.
Intensyviai pupelėmis kveliantis kalninis dašis šviežias ar džiovintas paskanina pupelių patiekalus, salotas arba troškinius, o pomidorų padažams ir mėsos kepsnių marinatui suteikia savito skonio. Nesusmulkintų stiebų dedama verdant, o nesusmulkintų arba susmulkintų lapų – pačioje pabaigoje. Kalninis dašis labai tinka su šalaviju, rozmarinu, česnaku, svogūnu ir petražolėmis. Šiuo prieskoniniu augalu galima aromatizuoti aliejų, 3 dašio šakeles įdėti į 300 ml augalinio aliejaus butelį ir užkimšus laikyti savaitę šiltoje vietoje. Tada aliejų perkošti ar perpilti į švarų butelį ir laikyti vėsiai. Džiovintų lapų arbata, pasaldinta medumi, žadina apetitą, mažina vidurių pūtimą, skystina gleivines ir padeda nuo kosulio.
Kalninio dašio sudėtyje yra eterinių aliejų ir rauginių medžiagų. Viduramžiais juo buvo gydomos visos ligos. Šiandien vertinamos jo savybės skatinti skrandžio peristaltiką, mažinti vidurių pūtimą, atpalaiduoti spazmus ir bakterieidinis poveikis. Sutrintų kalninio dašio lapų košelės dedama ant nuodingųjų vabzdžių įgeltos vietos.
Kalninio dašio arbata
3 šaukštelius džiovintų ar šviežių kalninio dašio lapelių užplikyti ¼ l verdančio vandens ir palaikyti 10 minučių. Perkoštą arbatą gerti kiek galima karštesnę.