Paprastoji katžolė

Nepeta cataria

Botaninis aprašymas:
Daugiametis 40-100cm aukščio sumedėjusiomis šaknimis augalas. Stiebas status, keturbriaunis, šakotas, plaukuotas. Lapai trikampiškai kiaušiniški, 3-8(10)cm ilgio ir 1-3(5)cm pločio, širdiški, kotuoti, karbuotai dantyti, abipus plaukuoti. Žiedai balti arba gelsvi, 7-9mm ilgio, trumpakočiai, susitelkę stiebo ir šakelių viršūnėse į menturius, sudarančius tankias varpas.
Žydi birželio – rugpjūčio mėnesiais, sėklos bręsta nuo liepos mėnesio iki pat rudens. Vaisiaielipsiški, tribriausiai, 1,5mm ilgio, tamsiai rudi, lygiu paviršiumi riešutėliai. Sėklos smulkios. Aromatinis, prieskoninis, medingas,
vaistinis augalas.

Paplitimas:
Savaime auga Pietryčių, Pietų Europoje bei Pietvakarių Azijoje. Paplitusi nuo Airijos, pietų Norvegijos, Estijos iki Viduržemio jūros, auga Azijoje, Vakarų Sibire, Tolimuosiuose Rytuose, Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje savaime neauga. Adventyvinis (sulaukėjęs ir užneštinis) augalas. Aptinkamas panamėse, patvoriuose, bergždynuose, kartais auginamas darželiuose. Pasitaiko visoje respublikoje. Neretai paprastoji katžolė sutapatinama su vaistine melisa: pažymėtina, kad katžolė(Nepeta) ir melisa(Melissa) yra dvi skirtingos gentys ir skiriasi jų augalų botaniniai bei biologiniai požymiai.

Auginimas:
Paprastoji katžolė gerai auga priesmėlio arba lengvo priemolio sukultūrintose, maisto medžiagomis turtingose, drėgnose dirvose. Tinkami priešsėliai – žieminiai javai. Dauginama sėjant sėklas tiesiai į dirvą 60-70cm tarpueiliais arba sodinant daigais. Jos sudygsta per 17-20 dienų. Į dirvą sėklas geriau sėti prieš žiemą. Daigai išauginami šiltnamyje, inspekte; maži kiekiai – kambaryje. Be to, daug paprastosios katžolės daigų pridygsta iš savaiminės sėjos. Dauginant daigais, pirmaisiais auginimo metais gaunamas didesnis katžolių žolės derlius, negu sėjant sėklomis į pastovią auginimo vietą. Toje pačioje vietoje augalai gali augti iki 5 metų, produktyvūs būna 3-4 metais. Augalų priežiūra – piktžolių ravėjimas, tarpueilių purenimas.
– Romėnų duotas augalo vardas kilęs iš Nepete, dabartinio Nepi miesto, pavadinimo.
* * *
Vaistinei žaliavai vartojama katžolių žolė. Žolė pjaunama žydėjimo pradžioje(birželio pabaigojeliepos pradžioje). Nupjauta katžolių žolė paskleidžiama plonu sluoksniu ir džiovinama gerai vėdinamoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba džiovykloje 30-35°C temperatūroje. Paruošta žaliava pakuojama į popierinius maišus, laikoma sausoje, vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Žaliava tinka vartoti 1-2 metus. Katžolių žolėje yra eterinio aliejaus(0,2-0,7%), sudaryto iš karvakrolio, citralio, nepetalaktono; kumarinų, flavonoidų, askorbo rūgšties(125-159mg%), glikozidų, saponinų, mineralinių ir raugintų medžiagų.

Vartojimas medicinoje
Katžolių preparatai pasižymi mikrobus naikinančiomis, uždegimą ir spazmus slopinančiomis, raminančiomis, atsikosėjimą lengvinančiomis, organizmą stiprinančiomis savybėmis. Katžolių žolė ir preparatai vartojami esant skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimams; gerina apetitą, stiprina organizmo
atsparumą ligoms.

Liaudies medicinoje
Katžolių arbata geriama nuo galvos skausmų. Manoma, kad ji turi tonizuojamąjį poveikį. Išoriškai žolės nuoviras tinka egzemai, spuogams, žaizdoms gydyti, juo skalaujama gerklė sergant angina.
– Eterinis aliejus vartojamas kvepalų ir muilo gamyboje.
– Katžolių žolė kaip vaistinė žaliava pripažinta JAV ir Prancūzijoje.

Nuo peršalimo
❖ 2 šaukštus susmulkintos žolės užpilti 200ml verdančio vandens. Šiltoje vietoje užpilą laikyti 2val, nukošti. Gerti po 2-3 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį.

Maistui
Katžolių žolė prieskoniams vartojama šviežia ir džiovinta. Ja paskaninama silkės, sūriai. Katžolių žole ir eteriniu aliejumi aromatizuojami tonizuojantys ir alkoholiniai gėrimai bei arbatos.
– Paprastoji katžolė auginama kaip vaistinis, prieskoninis ir medingasis augalas.
– Iš 1ha katžolyno bitės prineša iki 400kg nektaro.

  1 comment for “Paprastoji katžolė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.