Vaistinis kietis (peletrūnas)

Artemisia dracunculus

Botaninis aprašymas:
Daugiametis 60-150cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis 0,5-1,5cm skersmens, ilgas. Stiebas status arba kylantis, briaunotas, šakotas, plikas. Lapai ištisiniai, sveiki, lancetiški, lygiakraščiai, pliki, 2,5-3cm ilgio ir 4-7mm pločio. Graižai smulkūs, rutuliški, nusvirę, 2-4mm skersmens, susitelkę į kekes, kurios sudaro šluotelę. Žiedai balsvi. Žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais, sėklos nesubręsta. Vaisiai- smulkūs, kiaušiniški, plokšti, rudi, smulkiai karpoti lukštavaisiai. Prieskoninis, vaistinis augalas.

Paplitimas:
Rytų Europoje, Vakarų ir Rytų Sibire, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės Kinijoje, Mongolijoje, Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje auginamas soduose, sodybose,
vaistinių augalų kolekcijose. Respublikoje Artemisia genties aptinkama 11 rūšių, iš jų 3 savaiminės: kartusis kietis-pelynas(Artemisia absinthium), dirvoninis kietis(Artemisia campestris) ir paprastasis kietis(Artemisia vulgaris). Kitos rūšys užneštinės arba auginamos. Visose šalyse plačiai auginamas kaip dekoratyvinis, vaistinis ir prieskoninis augalasdiemedis  (Artemisia abrotanum). Lietuvoje auga soduose, sodybose, miestų želdiniuose, kapinėse.

Auginimas:
Gerai auga saulėtoje vietoje, derlingoje, normalaus drėgnumo priemolio arba pakankamai humusingoje priesmėlio dirvoje. Kadangi vaistinis kietis užauga aukštas, jį reikia sodinti daržo kampe ar krašte, kad neužstotų kitų augalų, bet pats gautų pakankamai šviesos. Dauginamas dalijant kerą ir auginiais. Mūsų klimato sąlygomis sėklos nesubręsta. Be to, iš sėklų išaugę augalai būna ne tokie kvapūs, todėl vaistinį kietį reikia dauginti tik vegetatyviškai. Kerelius dalyti galima rudenį, arba anksti pavasarį. Auginiais dauginama birželio – liepos mėnesiais. 10-12cm ilgumo auginiai įšaknydinami šiltadaržiuose. Sodinukai į dirvą sodinami 30×70 arba 40x60cm atstumu. Vienoje vietoje gali augti 4-5 metus, po to kerai dalijami ir persodinami į naują vielą. Atželia balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje. Žydi iki šalnų. Žiemoja gerai.
– Pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio artemes- šviežias, sveikas.
* * *
Žaliavai vartojama kiečių(peletrūnų) antžeminė dalis(žolė). Pirmaisiais auginimo metais žaliava ruošiama rugsėjo mėnesį, kitais- liepos mėnesiais, prieš žydėjimą arba žydėjimo pradžioje. Žolė pjaunama giedrą dieną, nukritus rasai, paskleidžiama plonu sluoksniu užtemdytoje, vėdinamoje patalpoje, stoginėje arba džiovykloje 35-40°C temperatūroje. Orasausė žaliava- žolė ir lapai be sumedėjusių stiebų, stipraus, malonaus kvapo ir kartoko skonio. Laikoma tankaus audinio maišeliuose arba medinėse dėžėse sausoje, vėsioje patalpoje. Tinka vartoti 1-2 metus. Žaliavoje yra 0,25-0,88% eterinio aliejaus, susidedančio iš 60-70% estragolio, felandreno ir kitų komponentų; taip pat 170mg% rutino, 90mg% askorbino rūgšties, 15mg% karotino, alkaloidų, karčiųjų, rauginių ir mineralinių medžiagų.

Vartojimas medicinoje
Kiečių preparatai skatina tulžies, šlapimo išsiskyrimą, slopina uždegiminius procesus, storųjų žarnų spazmus, mažina dujų kaupimąsi žarnyne, tačiau nepatartina vartoti ilgiau kaip 2 mėnesius.

Liaudies medicinoje
Vartojamas skorbutui gydyti ir kaip šlapimo varomoji priemonė. Taip pat gydoma avitaminozė, hipocidiniai ir anacidiniai gastritai. Išoriškai naudojamas kraujavimams stabdyti, žaizdoms gydyti, esant sumušimams, išnarinimams, burnai skalauti. Nuoviru skalaujama burna esant blogam kvapui. Galima plauti labai prakaituojančias kojas.
– Arabų gydytojai vaistinį kietį skirdavo nuo vidurių pūtimo.
– Vėliau Europos gydytojai jį vartojo apetitui žadinti ir virškinimui gerinti. Šaknų degtinės antpilas XIXa buvo vartojamas kaip raminamasis ir traukulių slopinamasis vaisias. Jo buvo duodama nuo epilepsijos, spazminių traukulių.
– Gruzijoje skystu ekstraktu buvo gydomi ligoniai, sergantys lėtiniais gastritais, esant pakitusiai skrandžio sulčių sekrecijai.
– Rusijos ir Kaukazo liaudies medicinoje žolę vartojo nuo vandenės ir skorbuto.

Virškinimui gerinti
❖ Šaukštą susmulkintos žaliavos užpilti 2 stiklinėmis(400ml) verdančio vandens, uždengti tankiu audiniu ir po 20min nukošti. Vartoti po 1/4 stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį.

Apetitui žadinti
❖ Pusę šaukšto sausos susmulkintos vaistinio kiečio žolės užpilti stikline(200ml) verdančio vandens ir palaikyti 30min. Atvėsus nukošti ir gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną 0,5val prieš valgį.

Sergant lėtiniu gastritu
❖ Šaukštelį susmulkintos džiovintos vaistinio kiečio, tiek pat paprastosios kraujažolės ir plačialapio gysločio džiovintos žolės užpilti 2 stiklinėmis(400ml) verdančio vandens, palaikyti 30min, perkošti. Gerti po pusę stiklinės(100ml) 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Nuo alkoholizmo
❖ 2 šaukštus susmulkintos žaliavos užpilti stikline(200ml) karšto vandens, pašildyti iki virimo ir po 20-25min nukošti. Vartoti po 2 šaukštus 3 kartus per dieną prieš valgį. Gydymas trunka 1-2mėn. Jei reikia, po 1mėn pertraukos gydymą kartoti.

Maistui
Dėl kvapo, kurį sukelia eteriniai aliejai, šviežia ir džiovinta vaistinio kiečio žolė nuo seno vartojama kaip prieskonis. Žali ir džiovinti lapai bei stiebų viršūnėlės vartojamos kaip prieskonis salotoms, sriuboms, padažams, kiaušinių, daržovių valgiams ir ypač tinka varškės patiekalams ir marinuojamiems ar rauginamiems agurkams, pomidorams, grybams. Smulkiai supjaustytų peletrūnų kartu su petražolių ir salierų lapais galima dėti į visas uždarytas sriubas, prieš paduodant valgyti. Valgiams pagardinti peletrūnų daug nereikia- 2-3g džiovintų arba 25-30g žalių patiekalui. Eterinis peletrūno aliejus vartojamas vermutams, likeriams ir degtinei aromatizuoti.

Peletrūno milteliai
❖ Žolę ar lapus išdžiovinti, sumalti kavamale, persijoti. Laikyti sandariai uždarytame inde. Vartoti salotoms, antriesiems patiekalams ir padažams aromatizuoti.

Salotos su peletrūnu
Produktai: 150g burokų, 100g silkės, 100g agurkų, 60g bulvių, 25g krienų, kiaušinis, ant peilio galo peletrūno miltelių, 250g majonezo, krapų, petražolių, svogūnų.
❖ Išvirtus burokus sutarkuoti, įdėti supjaustyto rauginto agurko, bulvių, sukapotą silkę, tarkuotų krienų, peletrūno miltelių, sukapotą kietai virtą kiaušinį. Paskaninti grietine, krapais, petražolėmis, svogūnų laiškais.

Kitos panaudojimo sritys
– Kartusis kietis naudojamas veterinarijoje.
– Taip pat parfumerijos pramonėje.
– Kaip insekticidas- stipriu karčiųjų kiečių nuoviru naikinami sodo ir daržo kenkėjai.

Kaip insekticidas
❖ Kilogramą gerai apvytinto peletrūno žolės užpilti 4l vandens ir virti 15-20min. Ataušusį nuovirą nukošti į 10l talpos emaliuotą kibirą ir iki kraštų pripilti vandens. Prieš purškiant vaismedžius įdėti 40g ūkinio muilo. Naikina
lapus graužiančius vikšrus bei pjūklelio lervas. Vartojant ilgai ir didesnėmis dozėmis gali veikti toksiškai: atsirasti pykinimas, vėmimas, traukuliai. Prieš pradedant gydytis kiečių preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.

  1 comment for “Vaistinis kietis (peletrūnas)

  1. daciukas
    2011/08/01 at 20:40

    🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.