Coriandrum sativum
Botaninis aprašymas:
Vienametis 20-80cm aukščio žolinis augalas. Šaknis plona, liemeninė, 60-70cm ilgio. Stiebas plikas, šakotas, apvalus, tuščiaviduris, negiliai vagotas. Lapai šviesiai žali, pamatiniai ilgakočiai, ištisiniai arba triskilčiai, apatiniai dukart, viršutiniai 2-3 kartus plunksniškai suskaldyti. Žiedynasilgakotis sudėtinis skėtis su 3-5 stipinais šakų viršūnėje. Žiedelis baltas arba rausvas. Žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais, vaisiai subręsta rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Vaisiaitribriauniai blizgantys riešutėliai. Žalias augalas ir nesubrendę vaisiai skleidžia stiprų nemalonų kvapą, bet subrendę sausi vaisiai(sėklos) esti malonaus aromato ir salstelėjusio skonio. Maistinis, prieskoninis, medingas, vaistinis augalas.
Paplitimas:
Kilęs iš Viduržemio pajūrio srities. Auginamas Europoje, Afrikoje, Pietvakarių bei Pietryčių Azijoje ir Amerikoje. Lietuvoje auginamas daržuose beveik visuose rajonuose. Pasitaiko kaip adventyvinis(sulaukėjęs ir užneštinis) augalas.
Auginimas:
Kalendros gerai auga įdirbtoje, puveningoje, neutralios reakcijos priesmėlio arba priemolio dirvoje, atviroje vietoje. Sėklos sėjamos anksti pavasarį arba vėlai rudenį prieš žiemą, prasidėjus šalčiams, 60-70cm tarpueiliais, 3-5cm
gyliu. Sėklos sudygsta per 15-20 dienų. Pasėjus ravimos piktžolės, o vėliau tik purenami tarpueiliai. Nors blakinė kalendra kilusi iš šiltųjų kraštų, tačiau mūsų klimato juostoje gerai auga.
– Graikiškai koris- blakė. Augalas turi specifinį kvapą.
* * *
Vaistinei žaliavai renkami kalendrų vaisiai. Vaisiai renkami rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Kalendrų vaisiai prinoksta ne vienu metu. Seklojai pjaunami, kai paruduoja 50-60% centrinių skėčių(vaisiai pasidaro gelsvai rudi). Rišama į pėdus, džiovinama giedru oru – lauke, lietingu- gerai vėdinamose patalpose arba aktyviosios ventiliacijos įrenginiais(oras įšildomas iki 30°C temperatūros). Nukultos, išvalytos ir išdžiovintos sėklos laikomos maišuose sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Tinka vartoti 4 metus. Kalendrų vaisiuose yra 1-2% eterinio aliejaus, 13-28% riebalų, 18-22% baltymų, 11-13% neazotinių medžiagų, organinių rūgščių, alkaloidų, rauginių, pektininių ir mineralinių medžiagų.
Vartojimas medicinoje
Gydomąjį kalendros poveikį labiausiai lemia eterinis aliejus, kuris skatina tulžies išsiskyrimą, mažina skausmą, veikia antiseptiškai, gydo žaizdas ir stiprina virškinimo liaukų veiklą. Kalendrų vaisiai vartojami milteliams, užpilams, etanolinėms ištraukoms, eteriniam aliejui gaminti. Jie gerina apetitą ir virškinimą, skatina skrandžio, tulžies veiklą, žaizdų gijimą, malšina skausmą, varo šlapimą, stabdo mikroorganizmų dauginimąsi, gydo hemorojų. Kalendrų vaisių yra tulžies varomųjų, hemorojui gydyti skirtų arbatų sudėtyje.
– Kalendrų eterinis aliejus plačiai vartojamas parfumerijos ir kosmetikos pramonėje.
Nuo pilvo pūtimo
❖ Šaukštą kalendrų vaisių termose užplikyti stikline(200ml) verdančio vandens, po 30-35min nukošti. Gerti po 1/3 stiklinės šilto užpilo 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
Maistui
Tai vienas seniausių prieskoninių augalų. Maisto pramonėje kalendros grūdeliai vartojami duonos, konservų gamyboje, silkių sūrymui; taip pat įvairiems marinatams, likeriams, alui aromatizuoti. Jų dedama į įvairius žuvies, silkių, daržovių patiekalus bei sriubas ir padažus skoniui pagerinti.
– Maistą kalendra ne tik aromatizuoja, bet ir paskanina bei vitaminizuoja.
– Žali kalendrų lapai – mėgstamas prieskonis Gruzijoje ir Armėnijoje.
Kitos panaudojimo sritys
– Kalendrų eterinis aliejus plačiai vartojamas parfumerijos ir kosmetikos pramonėje.
– Blakinė kalendra – medingas augalas. Iš hektaro bitės gali surinkti apie 200kg medaus.
– Kalendros kvapas atbaido daržo bei sodo kenkėjus.
– Išspaudos naudojamos kaip koncentruotasis pašaras.