Valgomasis pomidoras

Lycopersicum esculentum

Botaninis aprašymas:
Vienametis 40-150cm aukščio nemalonaus kvapo augalas. Stiebas labai šakotas, iš pradžių status, vėliau kylantis, įsišaknijantis, auginamų augalų dažniausiai pritvirtinamas prie atramos, apaugęs trumpais liaukiniais plaukeliais. Lapai pailgi, 20-25cm ilgio, kotuoti, neporomis plunksniški; stambieji lapeliai pailgai kiaušiniški, širdiški, nusmailėjusia viršūne, dantyti; stambieji lapeliai kaitaliojasi su smulkesniais, bekočiais, lygiakraščiais lapeliais. Žiedai geltoni, susitelkę į ilgakočius, nepažastinius suktukus. Žydi birželio-rugsėjo mėnesiais. Vaisiai subręsta nuo liepos mėnesio. Vaisius- didelė, spalvota, sultinga uoga. Sėklos gausios, gelsvai baltos.

Paplitimas:
Kilęs iš Pietų Amerikos. Į Europą pomidorus atvežė ispanų konkvistadorai. Kultivuojama daugiau kaip 500 pomidorų veislių. Lietuvoje pradėtas auginti nuo XIXa pabaigos. Labai dažnai auginamas daržuose, laukuose, šiltnamiuose. Dabar išvesta įvairiausių veislių, kurios skiriasi vaisių forma, spalva ir augimo sąlygomis.

Auginimas:
Lauke auginami pomidorai geriausiai dera lengvose, derlingose dirvose. Jie sodinami praėjus šalnoms. Lysvėse daigai sodinami 2 eilėmis, paliekam po 60cm tarp eilių ir 40cm tarp augalų. Prieš sodinant sukalami kuoliukai,
iškasamos 10-12cm duobutės. Pasodinti daigai pririšami prie kuoliukų. Ankstyvą ir gerą derlių duoda vienstiebiai pomidorai. Vienas stiebas suformuojamas šalinant papildomus stiebus ir skabant pažastinius ūglius. Kai sausa, pomidorus patartina retai, bet gausiai laistyti. Vaisius patartina skinti vos ėmusius nokti ir baigti nokinti 5-8 dienas šiltai 20-25°C temperatūroje. Geriau šviesioje vietoje. Išauginti atvirame grunte yra vertingesni nei šiltnamiuose.
* * *
Vaisiuose yra nuo 2,01 iki 6,50% cukrų, azotinių medžiagų, organinių rūgščių: citrinos ir obuolių; kalio, fosforo, geležies druskų; fitoncidų, 7,62mg% karotino, vitaminų C, B1, B2, P, K. Vitamino C pomidorai turi beveik tiek pat, kiek citrinos ar apelsinai. Geležies kiekiu pomidorai keletą kartų pranoksta vištieną, pieną, žuvies produktus.

Vartojimas medicinoje
Pomidorai plačiai įtraukiami į dietinę mitybą sergant daugeliu ligų, taip pat ir cukriniu diabetu. Pomidorų sultys palankiai veikia hipertonija sergančius ligonius ir esant nervų sistemos pertempimui. Dažnai vartojami sergant akių ir virškinimo sistemos ligomis, medžiagų apykaitos, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, nutukus. Vaisiuose yra geležies ir folinės rūgšties, kurios teigiamai veikia kraujo gamybą, todėl ši daržovė ypač rekomenduotina nuo mažakraujystės. Jie pasižymi fitoncidinėmis savybėmis; švieži pomidorai ir jų sultys užmuša mikroorganizmus, todėl plačiai vartojami žaizdoms bei pūliuojančiomis opoms odos paviršiuje gydyti. Jie žadina apetitą, aktyvina virškinimą, slopina žarnų mikroorganizmus.

Kaukė veido odai gaivinti bei maitinti
❖ Sveikus, prinokusius pomidorus supjaustyti ir pertrinti per sietelį. Jeigu tyrelė skysta, į ją įdėti avižinių miltų. Tyrele tepti veidą. Po 10-15min nuplauti šiltu, po to šaltu vandeniu.

Pomidorų kaukė
❖ Pomidorus pertrinti per sietelį, imti 2 šaukštus sulčių, įdėti tiek pat tirštimų ir uždėti kaukę ant veido ir kaklo. Po 15-20min nuplauti šaltu vandeniu. Kaukė gerina odos spalvą, sutraukia poras, naudinga riebiai odai.

Pomidorų sulčių vonia
❖ Į vonią supilti 3l pomidorų sulčių ir pagulėti joje 15min- nuo seno žinoma priemonė nemaloniam kūno kvapui šalinti. Ji pagelbės ir pernelyg gausiai prakaituojant.

Maistui
Pomidorai valgomi švieži, virti, kepti, marinuoti, rauginti. Naudingiausi yra švieži pomidorai. Iš jų gaminamos įvairios salotos. Pomidorai įtraukiami į daugelį daržovių mišinių ir patiekalų. Jie skanūs marinuoti, įdaryti, kepti, įdėti į pirmuosius patiekalus ir kaip antrųjų patiekalų garnyras.
– Į sriubą pomidorai dedami 10min prieš baigiant virti.
– Iš pomidorų spaudžiamos sultys, ypač vaikams maitinti.
– Stiklinėje pomidorų sulčių yra pusė paros normos vitamino A.
– Konservuotos sultys yra tokios pat aktyvios, kaip ir šviežios.
– Pomidorus drąsiai gali valgyti visi- vaikai, suaugę ir seni žmonės.

Pomidorų salotos su riešutais
Produktai: 100g pomidorų, svogūnas, 5 graikiniai riešutai, 2 šaukštai aliejaus, druskos, pipirų, petražolių lapų.
❖ Pomidorus supjaustyti, svogūnus smulkiai sukapoti, pasūdyti, įberti pipirų, sumaišyti su susmulkintais riešutais ir aliejumi. Palikti šaltai 30min. Prieš paduodant į stalą apibarstyti petražolių lapais.

Pomidorų salotos su svogūnais ir grietine
Produktai: 6 pomidorai, 2 svogūnai, druskos, maltų pipirų, petražolių lapelių.
❖ Pomidorus nuplauti, supjaustyti skiltelėmis, pridėti smulkiai pjaustytų svogūnų, pagal skonį druskos, užpilti grietine ir išmaišyti. Sudėjus į salotinę, pabarstyti petražolių lapeliais.

Šalta pomidorų sriuba
Produktai: 500g pomidorų, 2 svogūnai, 2 kiaušiniai, petražolių lapų, druskos, pipirų.
❖ Pomidorus nuplauti, supjaustyti, pertrinti per sietelį ir nukošti. Svogūną sutarkuoti, masę nukošti ir sultis supilti į pomidorus, pasūdyti, apibarstyti pipirais ir smulkiai pjaustytais petražolių lapais. Sriuba bus skanesnė ir malonesnė, jeigu ją uždarysime smulkiai kapotais virtais kiaušiniais.

Omletas su pomidorais
Produktai: 4 kiaušiniai, 2 šaukštai pieno, 4 pomidorai, 2 šaukštai sviesto, druskos, pipirų.
❖ Šviežius nuplautus pomidorus supjaustyti griežinėliais ir pakepinti su sviestu. Po to įdėti pipirų, druskos, pamažu išmaišyti, uždėti ant omletų, omletus sulenkti ir užpilti sviestu.

Kepti pomidorai
❖ Nunokusius pomidorus nuplauti, perpjauti, pasūdyti, apibarstyti pipirais, sudėti į keptuvę(pjūviu į viršų) su įkaitintu sviestu ir kepti ant nedidelės ugnies. Kai šiek tiek apkeps, apversti ir pakepinti kitą pusę. Galima valgyti kaip atskirą antrąjį patiekalą.

Pomidorai su svogūnais
Produktai: 4 pomidorai, 4 svogūnai, 2 kiaušiniai, 100g sviesto, druskos.
❖ Svogūnus ir pomidorus supjaustyti griežinėliais. Svogūnus pakepinti svieste, sudėti paruoštus pomidorus, pasūdyti ir uždengus keptuve troškinti 15-20min. Svogūnams suminkštėjus, užpilti išplaktus kiaušinius ir dar kiek
pakaitinti. Valgyti pusryčiams ar pietums su duona.

Vitamininis pomidorų gėrimas su kefyru
Produktai: Stiklinė kefyro, petražolių ir krapų lapų, 5 šaukštai pomidorų sulčių, druskos, cukraus.
❖ Į šaltą kefyrą arba rūgusį pieną įberti smulkiai pjaustytų petražolių ir krapų lapų, paskui greitai maišant lėtai supilti pomidorų sultis, įberti cukraus, druskos. Vasarą tinka vietoj pirmojo patiekalo. Norint gauti specifinį pikantišką skonį, galima į gatavą gėrimą įdėti smulkiai pjaustytų česnakų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.