Mentha x piperita
Botaninis aprašymas:
Daugiametis 30-80cm aukščio stipriai kvepiantis žolinis augalas. Šakniastiebis šliaužiantis, gulsčias, apaugęs kuokštinėmis šaknimis. Stiebas vienas ar keli, keturbriaunis, šakotas, plikas arba apaugęs retais plaukeliais. Lapai priešiniai, kotuoti, pailgai kiaušiniški, 6-9cm ilgio, smaila viršūne ir dantytais kraštais; paviršius tankiai nusėtas eterinio aliejaus Rankutėmis. Žiedai melsvai violetiniai arba balzgani, dvilyčiai arba tik piesteliniai, 4-5mm ilgio, sudaro netikrus menturius, susitelkę stiebo ir šakų viršūnėse.
Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais. Vaisiaipailgi rudi riešutėliai. Pipirmėtės dauginamos tik vegetaiyviškai.
Paplitimas:
Savaime neauga. Auginamos beveik visame pasaulyje. Lietuvoje savaime neauga. Labai dažnai auginamos darželiuose, prie sodybų, specialiuose ūkiuose, želdynuose.
Auginimas:
Pipirmėtėms geriau tinka lengvesnės, neutralios reakcijos, nepiktžolėtos dirvos, smėlėtos vietos. Dirva ruošiama iš rudens, o anksti pavasarį kultivuojama, akėjama. Dauginama tik vegetatyviškai: šakniastiebių dalimis bei iš jų išaugusiomis jaunomis atžalomis, kurios sodinamos pavasarį, išaugus 2-3 poroms lapų(gegužės mėnesiais). Dauginant šakniastiebiais, jie iškasami, supjaustomi dalimis, kad kiekvienoje būtų po 1-2 stiebelius, ir tuojau pat sodinami į 8-10cm gylio griovelius50-60cm tarpueiliais ir 20-25cm atstumais tarp augalų. Sodinama anksti pavasarį(balandžio mėnesiais). Augalams pradėjus vegetuoti, būtina juos kruopščiai prižiūrėti.
– Dioskorido ir kitų senųjų autorių duotas augalui vardas kilęs iš mitologinės būtybės- nimfos Mintha, kuri buvusi paversta į mėtą.
* * *
Vaistams vartojami pipirmėčių lapai. Pjaunami butonizacijos pabaigoje ir žydėjimo pradžioje(rugpjūčio pradžioje), kol augalai nepažeisti rūdligės. Po pjovimo ataugę augalai pjaunami rugsėjo antroje pusėje. Pipirmėčių antžeminė dalis pjaunama žydėjimo pradžioje(neatsparių rūdligei veislių- butonizacijos pabaigoje) pirmoje dienos pusėje, giedrą dieną. Dalis lapų iš karto atsiskiria, kiti nubraukiami nuo stiebų žaliavai išdžiuvus. Nupjauta masė džiovinama pavėsyje, paskleidus nestoru sluoksniu, arba džiovykloje iki 35°C temperatūroje. Išdžiuvusi žolė yra malonaus kvapo, sutraukiančio
šaldančio skonio. Išdžiovinti lapai sudedami į popierinius arba drobinius maišelius ir laikomi sausoje, vėsioje, gerai vėdinamoje, užtemdytoje patalpoje. Vartoti tinka 1-1,5 metus. Lapuose yra 1,9-3,4% eterinio aliejaus, kurio pagrindiniai komponentai- mentolis(32-70%), mentonas(10-25%), pulegonas, mentofuranas ir mentolio bei acto ir valerijonų rūgščių eteriai. Lapuose kaupiasi ursolio, oleanolio rūgštys(iki 0,5%), karotinas(iki 40,0mg%), flavonoidai, kurie skatina tulžies išsiskyrimą, raugai (8-12%), vitaminas C(iki 130mg%), kartumynai, raugai, mineralinės medžiagos.
Vartojimas medicinoje
Pipirmėčių lapai naudojami gaminant ir ruošiant daugelį vaistų formų, kurios vartojamos virškinimui gerinti, esant žarnyno spazmams, pykinimui, nuo kolitų, enterokolitų. Pipirmėčių žaliava ir mentolis yra širdies ir kraujagyslių ligas gydančių, nuskausminamųjų vaistų, inhaliacinių mišinių sudėtyje. Pipirmėtės veiksmingos gydant bronchitus, neurozes, nemigą, dermatitus, slogą, jūros ligą.
Liaudies medicinoje
Pipirmėtė vartojama nuo daugelio ligų. Jos arbatą geria nuo padidėjusio jautrumo, nemigos, ji stimuliuoja širdies darbą, malšina galvos skausmus. Lapų arbatą rekomenduojama gerti nuo pykinimo, vėmimo, viduriavimų, skausmingų dieglių ir dujų susikaupimo, ji stimuliuoja virškinimą, gerina savijautą, šalina depresiją bei nemalonų burnos kvapą. Naudojama burnos skalavimams kaip dezinfekuojamoji ir dantų skausmą malšinanti priemonė. Pipirmėčių sultys vartojamos išoriškai sergant rože, susimušus, įkandus vabzdžiams, esant uždegiminiams procesams, nudegimams.
Nuo žarnyno spazmų
❖ Vartoti pipirmėčių nuovirą. 2 šaukštus susmulkintų lapų užpilti stikline(200ml) karšto vandens ir 10-15min šildyti ant labai silpnos ugnies. Po 45min nukošti. Vartoti šiltą nuovirą po 1/3-1/2 stiklinės 3 kartus per dieną
15-20min prieš valgį.
Gerina savijautą
❖ Šaukštą išdžiovintų ir susmulkintų lapų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, 10min šiltai palaikyti, po 45min ataušus nusunkti ir gerti 2 kartus per dieną prieš valgį.
Stiprina širdį
❖ Vartoti pipirmėčių užpilą. 2 šaukštus susmulkintų lapų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, palaikyti 2val ir nukošti. Vartoti po šaukštą 2-3 kartus per dieną valgant.
Kompresai
❖ 2-3 šaukštus vaistinės žaliavos užpilti puse stiklinės(100ml) verdančio vandens, pakaitinti iki virimo, ataušinti, suvilgyti, drobę ir dėti kompresus ant skaudamų vietų.
Slopina odos uždegimus, mažina išbėrimus
❖ Šaukštą džiovintų pipirmėtės lapų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens ir palaikyti 30-40min, po to nukošti. Tinka, valyti švelniai, jautriai odai.
Nuo galvos skausmo
❖ Naujausi tyrimai rodo, kad keletą kartų per dieną smilkinius ir kaklą įtrynus pipirmėčių aliejumi susilpnėja galvos skausmas.
Kaukė riebiai, inkštiruotai odai
❖ Sumaišyti lygiomis dalimis sausų pipirmėtės ir šalavijų lapų, liepos ir ramunių žiedų, asiūklio žolės. 2-3 šaukštus mišinio užpilti verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir ant silpnos ugnies 15-20min pakaitinti. Šilta tyrele tepti, veidą, pridengti marle ir palaikyti 15min.
Maistui
Švieži ar džiovinti pipirmėtės lapai vartojami salotoms, sriuboms, daržovių ir mėsos patiekalams, padažams, šaldytiems gėrimams, arbatos mišiniams, sūriams, marinatams, likeriams aromatizuoti. Eterinis aliejus naudojamas konditerijos pramonėje; saldainiams, kramtomosioms gumoms, gaiviesiems gėrimams gaminti.
– Dezodoruojančiuose mišiniuose su kitais kvapiais augalais- patalpų orui gerinti, ypač gydymo įstaigose, ligonių kambariuose.
– Pipirmėtė neleidžia pienui rūgti.
Kitos panaudojimo sritys
– Pipirmėčių eterinis aliejus naudojamas parfumerijos, kosmetikos pramonėje; muilui, pastoms gaminti.
– Literatūroje nurodoma, kad pasauliniu mastu iš pipirmėčių kasmet gaunama apie 9500t eterinio aliejaus, iš jo išskiriama apie 4500t mentolio.
– Augalai medingi ir tinka auginti netoli bitynų. Iš jų perdirbtas medus būna skaidrus, mėtų kvapo ir malonaus, gaivinančio skonio. Į avilį padėjus 3-4 šakutes mėtų, neįsiveista kandžių. Netinka vartoti asmenims, alergiškiems pipirmėtėms, sergantiems tulžies akmenlige. Prieš pradedant gydytis pipirmėčių preparatais rekomenduojama pasitarti su gydytoju.