Pipirmetė

Pipirmėtė-444

Mentha piperita L. (Lūpažiedžių šeima)

Pipirmėtė yra daugiametis kvapnus žolinis augalas. Stiebas stačias, keturbriaunis, šakotas, plikas arba apaugęs retais plaukais. Lapaipriešiniai, kotuoti, pailgi, smailia viršūne, dantytais kraštais. Žiedai smulkūs, violetinės spalvos, susitelkę stiebo ir šakučių viršūnėse Žydi liepos-rugsėjo mėn.

Pipirmėtė auginama soduose, darželiuose, ūkiuose. Mėgsta saulėtas, derlingas, lygias, lengvo priesmėlio ar priemolio dirvas.

Pipirmėtė dauginama atžalomis ar šakniastiebiais, kurie sodinami anksti pavasarį ar iki gegužės vidurio Jas galima auginti vienoje vietoje dvejus metus, paskui plantaciją reikia naikinti. Vaistinei žaliavai ruošiami augalo lapai ir žolė butonizacijos fazėje ar žydėjimo pradžioje sausu, saulėtu laiku. Surinktos pipirmėtės greitai džiovinamos gerai prapučiamoje pastogėje arba dirbtinėje., džiovykloje. Džiovinta žaliava.yra malonaus kvapo, aštraus, šaldomo skonio. Sausa žaliava pakuojama į maišelius, o namuose sudedama j stiklinius indus ir laikoma

ne ilgiau kaip pusantrų metų.

Lapuose yra iki 2% eterinio aliejaus (turinčio apie 50% mentolio), kurio kiekis priklauso nuo veislės, meteorologinių, ekologinių, agrotechninių ir kitų sąlygų. Eteriniame aliejuje yra triterpenų (pineno, cineolo, limoneno, dipenteno). Lapuose kaupiasi acto bei valerijono rūgšties esterai, flavonoidai, ursolo rūgštis, karotinas (iki 40 mg%), vitaminas C (134 mg%), tanidai, pektinai, kartumynai, saponinai, mineralinės medžiagos (manganas, varis, stroncis) ir kt.

Hipokratas ir Paracelsas žinojo pipirmėtės gydomąsias savybes. Avicena ją aprašė ir rekomendavo gydyti galvos skausmus bei virškinamojo trakto ligas.

Galeniniai lapų preparatai veikia antiseptiškai, ramina skausmus, atpalaiduoja spazmus, mažina uždegimus, skatina išsiskirti tulžį. Nuo jų pagerėja apetitas, žarnyno judesiai, liaukų sekrecija, virškinimas, susilpnėja rūgimo, puvimo procesai žarnyne, atsipalaiduoja tulžies bei šlapimo latakai. Šie preparatai vartotini pykinant, vemiant, esant skrandžio spazmams. Jie mažina jautrumą, stimuliuoja širdies darbą, ramina galvos skausmus.

Užpilui vienas valgomasis šaukštas vaistinės žaliavos emaliuotame inde užplikomas stikline vandens. Indas uždengiamas ir įstatytas į verdančio vandens vonelę kaitinamas 15 min. Aušinama kambario temperatūroje 45 min., žaliava perkošiama ir nuspaudžiama. į gautą užpilą įpilama virinto vandens iki 200 ml. Geriama 15 min. prieš valgi po 1/3 stiklinės šilto užpilo 2-3 kartus per dieną. Laikoma vėsioje vietoje ne ilgiau kaip 2 paras.

pipirmete-1Pipirmėtės preparatai vartojami kaip išoriniai vaistai trynimams nuo migrenos, reumato, raumenų ir neurologinių skausmų, odos ligoms gydyti Iš jos ruošiamos vonios. Galima dėti pipirmėčių kompresus ant skaudamų vietų. Tam 2-3 šaukštai vaistinės žaliavos užplikoma puse stiklines vandens, pakaitinama iki virimo ir sudrėkinus drobę dedamas kompresas. Jį galima keisti keletą kartų per dieną.

Pipirmėtės lapai yra sudedamoji dalis gydomųjų mišinių, skatinančių virškinimą, tulžies išsiskyrimą, prakaitavimą, raminančių skausmus ir gydančių širdies ligas.

1. Pipirmėtės lapų – 15 g, kraujažolės žiedų – 15 g, krapų vaisių – 15 g, jonažoles žolės – 30 g, pupalaiškio lapų – 2 g. Vienas valgomasis šaukštas gauto mišinio užplikomas stikline vandens. Šiltas užpilas išgeriamas per dieną sergant padidėjusiu skrandžio rūgštingumu ir esant kitokiems virškinimo sutrikimams.

2. Šaltekšnio žievės – 30 g, dilgėlės lapų – 30 g, pipirmėtės lapų – 20 g, valerijono šaknų – 10 g, ajero šakniastiebių – 10 g. Vienas valgomasis šaukštas mišinio užplikomas termose viena stikline vandens. Užpilas geriamas šiltas prieš valgį po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną esant žarnyno spazmams ar sutrikus virškinimui.

Liaudies medicinoje pipirmėtės lapai vartojami kaip tulžį, prakaitą, šlapimą varantis ir gaivinantis vaistas, taip pat sergant inkstų akmenlige, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui (kartu su kitais vaistiniais augalais).

Jauni žali ir džiovinti pipirmėtės lapai gerina patiekalų kvapą, virškinimą, praturtina maistą biologinėmis medžiagomis, todėl tinka kaip prieskonis mėsos ir daržovių patiekalams, salotoms, sriubai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *