Anisum vulgare Gaerth. (Skėtinių šeima)
Vienmetis žolinis augalas. Stiebas stačias, apvalus, šakota viršūne. Šaknis plona. Apatiniai lapai ilgakočiai, vientisi, dantyti, vidiniai – plunksniški, dažnai su triskiautėmis skiltelėmis, viršutiniai – triskilčiai arba vientisi. Žiedai balti, smulkūs, stiebo ir šakučių viršūnėse – sudėtinis skėtis. Vaisiai smulkūs, žalsvai rausvi. Augalas kilęs iš Mažosios Azijos, Graikijos. Lietuvoje auginamas soduose ir darželiuose.
Vaistinei žaliavai ruošiami vaisiai. Kai stiebeliai pagelsta ir vaisiai pradeda ruduoti, augalai nupjaunami, surišami ryšeliais ir džiovinami vėdinamoje patalpoje, kad sudžiūtų ir baigtų bręsti sėklos. Paskui jos kuliamos ir valomos. Gauta žaliava yra žalsvai rudos spalvos, aromatinga, saldžiai aitraus skonio. Vaisiai laikomi sausoje, vėsioje vietoje 3 metus. Juose yra iki 3,2% eterio aliejaus, kurio svarbiausia sudedamoji dalis – anetolis. Be to, yra riebalinio aliejaus, organinių rūgščių, mineralinių druskų ir kt.
Anyžinė ožiažolė – populiarus vaistinis augalas tiek mokslinėje, tiek liaudies medicinoje gydant vaikų ligas. Senovėje medikai šį augalą labai vertino ir juo lengvino atsikosėjimą, žadino apetitą, šalino nuovargį.
Medicina anyžių vaisių preparatais gydo kosulį, greitina skreplių atsipalaidavimą nuo gleivinės ir pasišalinimą, slopina uždegimus, vartoja kaip antiseptiką. Jais gydo tracheitą, laringitą, bronchitą, kokliušą ir lėtinį tonzilitą. Anyžių užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę
2-3 kartus per dieną sergant parodontoze, opiniu stomatitu ir kt.
Anyžių vaisiai yra sudedamoji dalis vaistažolių mišinių, gydančių plaučių, virškinamojo trakto ligas (gastritą, meteorizmą, atoninius vidurių užkietėjimus). Jie veikia dezinfekuojamai, atpalaiduoja spazmus, gydo urologines ligas, lengvina šlapimo skyrimąsi, be to, švelniai veikia prakaito liaukų sekreciją, truputį ramina. Anyžiai įeina į prakaitą varančių mišinių sudėtį (ievos žievės, šalpusnio lapų, liepžiedžių, aviečių ir anyžių vaisių po lygiai). Užpilui valgomasis šaukštas mišinio užplikomas stikline verdančio vandens, virinama 5 min., perkošiama. Užpilas geriamas šiltas po valgomąjį šaukštą nakčiai. Akušerijoje ir ginekologijoje anyžių vaisiais kartu su kitais preparatais atpalaiduojami spazmai, skatinamas šlapinimasis. Anyžių vaisiai ir jų mišiniai su kitomis vaistažolėmis stimuliuoja pieno liaukų sekreciją. Užpilas geriamas šiltas po stiklinę 30 min. prieš maitinant kūdikį.
Malonus anyžių kvapas, jo fitoncidinės savybės gerina galvos smegenų kraujagyslių apykaitą.
Užpilui 5 g (vienas arbatinis šaukštelis) vaisių emaliuotame inde užpilami 200 ml karšto vandens,
indas uždengiamas ir įstatytas į verdančio vandens vonelę kaitinamas 15 min. Aušinama kambario temperatūroje 45 min., perkošiama, žaliava nuspaudžiama. Į gautą užpilą įpilama virinto vandens iki 200 ml. Geriama po 1/4 stiklinės 3-4 kartus per dieną 30 min. prieš valgį. Užpilas laikomas vėsioje vietoje ne ilgiau kaip 2 paras, prieš vartojant suplakamas.
Anyžių vaisiai vartojami maisto pramonėje kaip mėsos, žuvies prieskonis, kopūstams, agurkams, pomidorams raugti bei konditerijoje.