Šviežių vaisių ir daržovių sezonas yra trumpas, todėl žmonės, konservuodami, džiovindami, sūdydami ir marinuodami šiuos produktus išmoko žymiai ilgiau juos išlaikyti.
Pagrindinis konservavimo tikslas – sudaryti netinkamas sąlygas vystytis mikroorganizmams, kurie negalėtų skatinti daržovių ir vaisių puvimo procesų.
Iš džiovinamų augalinių produktų audinių pašalinama didžioji dalis skysčių, o likusios skysčių dalies (12-20 proc.) nepakanka, kad normaliai galėtų veikti produktus pūdantys mikroorganizmai.
Bene populiariausi daržovių laikymo būdai – jų sūdymas ir rauginimas. Sūdant ir rauginant daržoves, pavyzdžiui, kopūstų sultyse ima veikti rūgštieji pieno mikroorganizmai. Jie, naudodami daržovėse esantį cukrų, išskiria pieno rūgštį, kuri sudaro netinkamas sąlygas pelėsiams bei mielinėms medžiagoms vystytis rūgščioje terpėje.
Marinuojant šviežias daržoves pilama acto rūgšties, kuri taip pat sudaro netinkamą terpę mikriirganizmams vystytis.