Daržovės yra pagrindinis mineralinių druskų bei vitaminų šaltinis. Bet, kad žmogaus organizmas daržoves kuo naudingiausiai suvartotų, jos turi būti tinkamai paruoštos.
Žalių daržovių salotoms gaminti tinka beveik visų rūšių daržovės: morkos, kopūstai, ridikėliai, ropės, griežčiai, agurkai, cukinijos, pomidorai, svogūnai, porai, žalieji žirneliai, petražolės ir kt. Netinka žalioms daržovėms tik tos daržovės, kuriose yra krakmolo arba karčiųjų medžiagų, pavyzdžiui: bulvės, briuseliniai kopūstai.
Vartojimui tinka šviežios, sveikos, vidutinio dydžio daržovės.
Visos daržovės, iš kurių bus gaminamos salotos, pirmiausia rūpestingai nuplaunamos vendens srove. Nuplautų daržovių nereikia palikti užmerktų vandenyje, kad nesumažėtų jose vitaminų. Smulkinant reikia atsižvelgti į daržovių rūšį. Pomidorus, agurkus, geriausia pjaustyti griežinėliais; morkas, petražolių šaknis, griežčius trinti stambia trintuve; svogūnai supjaustomi mažais kubeliais.