Ar žinote, kuo ūkininkų daržovės yra geresnės už pirktas parduotuvėje?

Kiekviena bent kiek savimi ir šeima besirūpinanti moteris yra susidūrusi su klausimu: kur pirkti daržoves ir vaisiu? Į pabaigą einančios krizės dėka žmonės dažniau renkasi pigesnius, o ne sveikesnius produktus. Tad šį kartą nusprendėme atkreipti dėmesį į skirtumus daržovių, įsigytų parduotuvėje ir turgelyje.

Pirmiausia derėtų pradėti nuo to, jog produktai, kuriuos randame turguje dažnai yra užauginti mūsų regiono ar bent jau šalies ūkiuose. Vadinasi įsigydami produktus keliame vidaus rinką. O konkrečiau – prisidedame prie ūkininkavimo skatinimo. Turbūt ir taip visiems aišku, jog žmogus, kuris užaugintas daržoves parduoda ir gauna šiokias tokias pajamas, o ne išmeta lauk, yra daug laimingesnis. Tuo labiau, kad perkant prekes turgavietėse galimą keletą litų nusiderėti, o tai jau bus palanku abiems pusėms. Ūkininkui – nes pardavė prekę, o Jums, nes sumažinote išlaidas.

Be abejonės yra ir kiti privalumai, kurie asocijuojasi ne su pinigine, o su mūsų sveikata. Yra žinoma, jog parduotuvių lentynose puikuojasi itin gražios bei ilgai išsilaikančios morkos, agurkai ar pomidorai. O šis bruožas itin patinka šių laikų žmogui. Tačiau ar žinote, kas po tuo slepiasi? Auginant parduotuvėms tiekiamas daržoves naudojami nitratai bei įvairios greitą augimą skatinančios medžiagos, vadinasi augalo vaisius nespėja pilnai subręsti ir sukaupti tinkamos cheminės sudėties. Juk ir patys pastebėjote, jog žiemą pirkti pomidorai būna lyg be skonio. Visa tai dėl naudojamų cheminių skatinamųjų medžiagų. Taip pat, derėtų atkreipti dėmesį į tai, jog chemijos pramonė pasitelkiama ne tik auginant, bet ir transportuojant maisto produktus. Pavyzdžiui persikai, kuriuos galime  ištisus metus išvysti parduotuvių vitrinose, yra nuskinami dar neprinokę bei apipurškiami įvairiomis medžiagomis. O atkeliavę iki mūsų prekybų centrų jie sirpsta, tačiau procesas neatstoja to, kuris galėtų būti pasiektas ilgesnį laiką vaisių brandinus ant medžio šakos. Priešingai prekybos centrams yra su ūkininkų parduodamais produktais. Be abejonės daugelis naudoja tam tikras trąšas. Tačiau jų kiekiai ir sudėtis tikrai neatitinka iš užsienio atvežtų daržovių.

Tikriausiai jau galvoje kirba mintis, jog ir mūsų turguose maisto produktai ne ką geresni, nes daugelis yra atvežtiniai. Ir taip manydami esate visiškai teisūs, niekas negali paprieštarauti, nes didžioji dalis daržovių ir vaisių produkcijos į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos plantacijų, šiltnamių ir laukų. Tad prieš pirkdami būtinai pasiteiraukite ar produktas yra lietuviškas, nes kaina gali būti didesnė nei prekybos centre, o kokybė visai tokia pati.

Tikrai geros sudėties ir šviežius maisto produktus turėtumėte įsigyti iš vasaros pabaigoje morkomis, pomidorais bei agurkais prekiaujančių senyvo amžiaus žmonių. Jų taip pat gausu turgų zonose. Šie žmonės dažniausiai augina produktus sau, o ne pardavimui ir parduoda tik perteklių. Tad itin vertina kokybę bei nesiekia savojo pelno,  o tiesiog susigrąžina investicijas. Iš jų perkamos daržovės turėtų būti ir šviežios, ir gardžios.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.