Žalsvasis baltikas

Tricholoma flavovirens

Vidutinio stambumo vaisiakūniai. Kepurėlė 3 — 7(10) cm skersmens, jaunų vaisiakūnių pusiau iškili, senesnių paplokščia, su gūbreliu, geltona, žalsvai geltona, rusvai geltona. Lakšteliai geltoni, žalsvai geltoni, priaugtiniai, laisvi. Kotas 2—5(8) cm ilgio, 1 — 3 cm storio, trumpas, plaušuotas, lakštelių spalvos. Trama balsva, po luobele geltona, malonaus kvapo ir skonio. Sporos elipsiškos, 6—8 x 3—5 u m.
Nors ir smarkiai kirmijantis, bet visų grybautojų gerai pažįstamas ir mėgstamas grybas, dar vadinamas žaliuoke. Vartojamas šviežias, sūdytas, marinuotas, džiovintas, šaldytas. II kategorijos. Paruošų organizacijos superka dideliais kiekiais.
Auga rugsėjo—lapkričio mėn. smėlinguose pušynuose. Lapuočių miškuose būna stambesni, nesmėlėti, mažiau sukirmiję, bet retai randami. Vienas vertingiausių valgomų grybų Lietuvoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *