Žalsvasis baravykas

Xerocomus subtomentosus

Vaisiakūniai vidutinio stambumo. Kepurėlė 5—8(10) cm skersmens, jauna apvaliai iškili, vėliau paplokščia, tik nežymiai iškili: aksomiška, geltonai ruda su žalsvu atspalviu, kartais gana mėsinga. Vamzdeliai geltoni, senų žalsvai gelsvi. Poros kampuotos, stambios. Kotas 5—10 cm ilgio, 1—2,5 cm storio, vienodo storumo, kartais kreivas, gelsvas, gelsvai rusvas, smulkiai plaušuotas. Trama balta, po luobele rusva, paspaudus ar perlaužus dažniausiai spalvos nekeičia, o kartais šiek tiek pamėlynuoja, malonaus kvapo ir skonio. Sporos elipsiškai verpstiškos, 10—16 x 4—6 u m. Auga birželio—spalio mėn. miškuose, ypač mišriuose lapuočiuose, parkuose, dažnas; dar vadinamas zuikbaravykiu, kartekšliu. Geras, III kategorijos grybas, jame gausu kobalto. Vartojamas šviežias, džiovintas, sūdytas, marinuotas. Tinka grybų miltų gamybai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.