Rudakepuris baravykas

Xerocomus badius

Vaisiakūniai vidutinio didumo, retai dideli. Kepurėle 5—8(10—12) cm skersmens, iš pradžių pusiau iškili, vėliau paplokščia, mėsinga, matinė, po lietaus gleivėta, rausvai ruda, juosvai ruda. Jaunų grybų vamzdeliai gelsvi, senų gelsvai žalsvi, net pilkai žalsvi. Poros apvalios, paspaudus mėlynuoja. Kotas 4—10 cm ilgio, 1 —1,5(2,5) cm storio, gelsvai rusvas, šviesiai rudas, be tinklelio. Trama iš pradžių balta, vėliau šviesiai gelsva, paspaudus ar perpjovus mėlynuoja, bet netrukus išblunka, malonaus kvapo ir skonio. Sporos elipsiškai verpstiškos, 11—19 x 4,5—6 u m. Auga birželio—spalio mėn. pušynuose, eglynuose, daugiausia senesniuose miškuose, kartais grupėmis. Vartojamas šviežias, džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. II kategorijos. Superka paruošų organizacijos. Šis baravykas kartais gerai auga net šernų išdarkytame miške.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.