Geltonasis baravykas

Suillus variegatus

Vaisiakūniai vidutinio didumo, dideli, stambūs, gelsvi, pilkai geltoni, geltonai rudi. Trama geltona, perlaužta ar perpjauta mėlynuoja. Sporos elipsiškai verpstiškos, 7—11 x 3—4 u m.
Auga pavieniui, dažniausiai grupėmis, pušynuose, rugpjūčio—spalio mėn. Ypač paplitęs pietrytinėje Lietuvos dalyje. Jis dar vadinamas makavyku, sediku. Vartojamas maistui šviežias, marinuotas, džiovintas, sūdytas. III kategorijos, jame gausu Mg. Kad nepajuostų, nepatamsėtų, į 5 l talpos puodą verdant reikia įpilti trečdalį arbatinio šaukštelio citrinos ar vyno rūgšties arba tiek pat acto esencijos. Tai tinka ir raudonviršiams, rudakepuriams baravykams ir kitiems verdant tamsėjantiems grybams. Paruošų organizacijos superka neribotais kiekiais. Grybingais metais, kaip ir baravykas bei voveraitė, gausiai dera.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.