Trapusis baravykas

Suillus bovinus

Vaisiakūniai vidutinio stambumo, tamprūs. Kepurėlė 3—8(10) cm skersmens, paplokščia, lipni, gleivėta arba sausa, geltonai rusva, geltona, dažnai rožinio atspalvio. Vamzdeliai pilkai gelsvi, senų žalsvai rusvi, sunkiai nuo tramos atskiriami. Poros kampuotos, didelės. Kotas 2—8(10) cm ilgio, 1 — 2 cm storio, tamprus, elastiškas, kepurėlės spalvos. Trama gelsvai rusva, koto tamsesnė, spalvos nekeičia, malonaus kvapo ir skonio. Sporos 7—11 x 3—5 u m.
Auga rugpjūčio—lapkričio mėn. pušynuose, beveik kasmet didelėmis grupėmis, kartais net vaisiakūniai suaugę po kelis. Liaudies dar vadinamas jaučbaravykiu, retiku. III kategorijos, vartojamas šviežias, marinuotas, sūdytas, džiovintas, tinka grybų miltų bei sulčių gamybai. Labai tamprūs ir smarkiai kirmijantys, todėl maistui tinkamesni jauni.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.