Raukšlėtasis gudukas

Rozites caperata

Vaisiakūniai vidutinio didumo. Kepurėlė 5—7(12) cm skersmens, jauna ovališka, varpelio, šalmo pavidalo, senesnių grybų paplokščia, su ryškiu gūbreliu, iš pradžių balsva, violetinio atspalvio, vėliau gelsva, šiaudų spalvos, smulkiai plaušuota, žvynuota, kartais suskeldėjusi. Lakšteliai gelsvai rusvi, rudi, priaugtiniai. Kotas 7 —10(12) cm ilgio, 1—2(3) cm storio, kepurėlės spalvos, su plėveliniu rinkių, plaušuotas, į pagrindą dažniausiai storėjantis. Trama balsva, gelsva, malonaus kvapo, skonio. Sporos gruoblėtos, elipsiškos, 11—14 x 7— 9 u m.
Auga rugpjūčio—spalio mėn. spygliuočių miškuose, daugiausia pušynuose. Vertingas, III kategorijos grybas, dar vadinamas guduku, niemčiu, vištele. Vartojamas šviežias, sūdytas, marinuotas, džiovintas, šaldytas. Grybautojų mėgstamas ir renkamas grybas. Paruošų organizacijoms šį grybą reikėtų supirkti neribotais kiekiais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.