Svarainis – lietuviškoji citrina jūsų sode

Daugelis lietuvių savo sodybose ir soduose augina lietuviškąją citriną dar vadinamus geltonos, žalios arba oranžinės spalvos „obuoliukus“ – svarainius. Šie erškėtinių šeimos obelinių pošeimio dygliuoti krūmai yra sodinami rudenį – rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje.

Mūsų šalyje, kaip ir daugelyje kitų, labiau yra paplitusi japoninio svarainio rūšis. Šio svarainio tėvynė – Pietvakarių Azija. Svarainio vaisiai, kurie labai primena mažus obuoliukus arba gali būti ir kriaušės fomos, gali išaugti iki 5 cm skersmens. Vienas svarainio vaisius sveria vidutiniškai 20 gramų ir turi apie 40 smulkių sėklyčių. Pats svarainio krūmas gali išaugti iki 1 metro aukščio, krūmo šakas dengiantys spygliai –  iki 1-2 cm, iš viršaus tamsiai žalios spalvos, blizgantys lapai gali siekti 3-5 cm.

Svarainis birželio mėnesį žydi 3-4 savaites raudonai oranžinės spalvos žiedais. Šis augalas sodininkų yra mėgiamas dėl biologiškai aktyvių medžiagų gausos, augalo gero prisitaikymo prie dirvos ir klimato salygų, kasmetinio derliaus ir savo dekoratyvumo.  Svarainiai, kaip dekoratyviniai augalai, puikiai tinka neaukštai gyvatvorei. Karpant augalus lengvai suteikiama norima forma, o svarainių dygliai gyvatvorę daro nepraeinamą. Gyvatvorė gali užaugti iki 1–1,5 m aukščio.

Svarainių sodinukus būtinai reikia išvaduoti nuo piktžolių, laistyti, trešti, purenti dirvą ir formuoti krūmus. Japoninis svarainis lengvai pasiduoda formuojamas. Siekiant suteikti augalui daugiau šviesos, reikia pašalinti senas (senesnes kaip 5 metų), sudžiūvusias,  neišsivysčiusias, gulinčias ant žemės ir nušalusias šakas.  Gerai suformuotas svarainio krūmas turi turėti 12-15 šakų, kurių amžius siekia 1-4 metus. Beje, trimetės šakos yra pačios produktyviausios, užauginančios daugiausia vaisių.

Svarainiai atsparūs kenkėjams ir retai serga augalų ligomis. Svarainių vaisiai paprastai subręsta rugsėjo – spalio mėnesiais ir derlius nuo vieno krūmo gali siekti net 3 kg  aromatingų „obuoliukų“. Dėl ankstyvų rudens šalnų svarainių vaisiai gali žūti, todėl derlių reikia surinkti dar iki prasidedant šalnoms. Skoninės svarainių savybės tik dar labiau pagerėja tris mėnesius palaikius juos žemesnės pliusinės temperatūros patalpoje.

Žali svarainių vaisiai yra labai rūgštūs, bet labai aromatingi, todėl iš jų galima virti uogienes, kompotus, džiovinti, gaminti sirupą, spausti sultis. Svarainis yra labai tinkamas konservuoti. Iš svarainių pagaminti produktai turi gražią išvaizdą, yra aromatingi, be to,  svarainių produktus galima ilgai laikyti.

Jeigu susiruošėte sodinti svarainius, pasirinkite vietą sode,  kuri visuomet būtų apšviesta saulės ir apsaugota nuo vėjo. Svarainių nepatartina dažnai laistyti, išskyrus augimo metu. Svarainiai yra atsparūs šalčiams, o ramybės periodu šiems krūmams priežiūros beveik nereikia. Tam, kad svarainių krūmai būtų vešlūs, rudenį juos reikėtų tręšti fosforu, o pavasarį – kaliu ir mėšlu arba kompostu. Jeigu krūmai auga silpni, pavasarį juos galima patręšti azotu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *