Sėjamoji salota

Lactuca sativa

Botaninis aprašymas:
Vienametis arba dvimetis 30-80cm aukščio augalas su stačiąja verpstiška liemenine šaknimi, tankiai apaugusia šalutinėmis šaknimis. Stiebas status, plikas, tuščiaviduris, negiliai vagotas, viršutinė dalis šakota. Pamatiniai lapai sudaro tankią skrotelę; stiebo lapai bekočiai, širdišku pagrindu stiebą apimantys, pailgi, elipsiški; visi lapai šviesiai gelsvai žali, pliki, lygiakraščiai. Graižai nedideli, cilindriški, juose dažniausiai po 15 žiedų, susitelkusių į skėtišką šluotelę. Žiedai geltoni. Žydi liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Vaisius- pilkas, pailgai kiaušiniškas, plokščias. Daržovinis, maistinis, vaistinis augalas.

Paplitimas:
Manoma, kad kilo iš Vakarų Europoje savaime augančių salotų rūšies. Kaip kultūrinis augalas salotos žinomos nuo žilos senovės. Jas augino graikai, romėnai, bizantiečiai. XVIa salotos pasirodė Prancūzijoje ir Ispanijoje, o paskui – visose Europos šalyse. Labai dažnai auginamas visoje respublikoje. Lietuvoje auginamos lapinės ir gūžinės salotos.

Auginimas:
Salotoms geriausiai tinka lengvo priemolio nerūgšti arba priesmėlio dirva. Lapines salotas galima sėti į dirvą šalpusniams pražydus. Gūžinių salotų ankstyvąsias veisles geriau auginti daigais. Vėlyvąsias gūžinių salotų veisles gegužės viduryje galima sėti tiesiai į lauką. Lauke salotos pradedamos sėti gegužės pirmoje pusėje ir baigiamos rugpjūčio pradžioje. Per tankiai pasodintos ir per sausrą nelaistomos salotos neužaugina gūželių, jų lapai būna kartūs ir greitai augina žiedynus. Dirva salotų lysvėse visą laiką turi būti drėgna.
* * *
Gydymo tikslams vartojami lapai ir sėklos. Salotų lapuose yra 1,5% angliavandenių, iki 3% baltymų, vitaminų: C(40mg%), karotino, B1, B2, P(100mg%), PP; daug kalcio, kalio, magnio, fosforo druskų, geležies, jodo, kobalto, cinko, organinių rūgščių. Laktucinas lapams suteikia kartumo.

Vartojimas medicinoje
Salotose daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl labai tinka vaikams ir nusilpusiems ligoniams, nėščioms moterims ir sveikiems žmonėms, ypač pavasarį. Salotų lapai gaivina ir malšina troškulį, padeda virškinti, saugo nuo vidurių užkietėjimo, varo šlapimą, reguliuoja skysčio balansą organizme, kraujo gamybą, širdies darbą, stiprina kraujagyslių sieneles. Jos tinka dietinei mitybai, sergant diabetu. Salotos labai tinka nutukusiems, nes jos nekaloringos.
– Pastebėta, kad gydant šviežiomis salotų sultimis skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gerėja ligonių savijauta ir randėja opos. Sumaišytos su kopūstų sultimis gydo virškinimo organų ligas.
– Salotų sėklų nuoviras skatina maitinančių motinų pieno skyrimąsi.
– Senovėje salotomis buvo gydoma nemiga.

Nuo nemigos
❖ Šaukštą susmulkintų šviežių lapų užpilti stikline(200ml) karšio vandens, palaikyti 10-15 min, perkošti. Šio antpilo gerti stiklinę nakčiai.

Maistui
Salotos labai reikalingos anksti pavasarį, kai dar nėra kitų daržovių ir trūksta vitaminų. Maistui geriausiai tinka neperaugę, švieži salotų lapai. Salotos valgomos šviežios. Jomis pagardinami pirmieji ir antrieji patiekalai.
– Salotas reikia labai gerai kelis kartus nuplauti, vis lengvai jas panardinant. Nuplovus leisti vandeniui nuvarvėti.
– Salotų patiekalus reikia valgyti tuojau pat, nes ilgiau palaikius iš jų išsiskiria sultys.
– Salotų lapus galima troškinti, kepti, tačiau tada netenkama dalies vitaminų.

Salotos su grietine ir svogūnais
Produktai: 100g lapinių salotų, 30g svogūnų laiškų, krapų lapų, 2 šaukštai grietinės, druskos.
❖ Lapines salotas kruopščiai nuplauti, smulkiai, supjaustyti, sumaišyti su susmulkintais svogūnų laiškais, krapų lapais, pasūdyti ir paskaninti grietine.

Salotos su ridikėliais ir šviežiais agurkais
Produktai: 200g salotų lapelių, 100g ridikėlių, 2 švieži agurkai, šaukštas supjaustytų svogūnų laiškų, 200g grietinės, pagal skonį krapų, druskos.
❖ Salotas suplėšyti, ridikėlius ir vieną agurką supjaustyti plonais griežinėliais. Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjaustyti. Į salotinę dėti sluoksniais recepte nurodytus komponentus, vis užpilant pasūdyta grietine(sunaudoti ne daugiau kaip pusę grietinės). Viršų apipilti likusia grietine, užbarstyti krapų ir papuošti stambiomis agurko juostomis bei ridikėlių griežinėliais.

Salotos su kiaušiniais
Produktai: 200g smulkių salotų lapelių, 2-3 kietai virti kiaušiniai, 200g grietinės, pagal skonį svogūnų laiškų, krapų, citrinos sulčių, cukraus, druskos.
❖ Salotų lapelius sukloti į salotinę ir apibarstyti smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais bei krapais. Užpilti padažo, pagaminto iš grietinės, citrinos sulčių, užbarstyti cukraus, druskos. Papuošti kietai virtų kiaušinių griežinėliais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.