Piengrybis grūzdas

Lactarius piperatus

Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė iki 20—25 cm skersmens, paplokščia, įdubusi, pakraščiai užsilenkę žemyn, matinė, balta, senesnė gelsva, kartais su rusvomis dėmėmis. Lakšteliai balti, senesnių grybų šviesiai ochrinės spalvos, tankūs, siauri. Pieniškos sultys baltos, išdžiūvusios pažalsvėja, deginančio, kartaus skonio. Kotas trumpas, storas, 3—5(8) cm ilgio, 2—3 cm storio. Trama balta, kieta, pipirų skonio. Sporos karpotos, 7 —9 x 6—7 u m. Auga rugpjūčio—rugsėjo (spalio) mėn. lapuočių, spygliuočių miškuose, mėgsta kalkingus ąžuolynus. Vietomis dažnas, auga grupėmis. IV kategorijos. Vartojamas sūdytas. Kieti, beveik nekirmijantys grybai, bet nelabai skanūs. Prieš sūdant patartina bent dieną pamirkyti silpnai pasūdytame vandenyje, tada būna minkštesnį. Taip pat vienas iš dažnesnių Suvalkijos miškų grybų. Peraugusių, didelių vaisiakūnių nepatartina rinkti. Grūzdas turi ir gydomųjų medžiagų, iš jo gauti preparatai mažina skrandžio, žarnyno skausmus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.