Obelis – sveikatos ir sveikos mitybos šaltinis

Malus domestica Bernh. (Erškėtinių šeima)

Obelis – paplitęs visiems gerai pažįstamas daugiametis erškėtinių šeimos vaismedis. Obels labai kiaušinio formos. Žiedai balti arba oranžiniai, kvapūs. Vaisiai įvairių spalvų ir formų. Selekcininkai yra išvedę įvairių obelų veislių, vaisiuose kaupiasi daug biologiškai aktyvių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui.

Obelis, kaip kultūrinis augalas, buvo pradėta auginti Mažojoje Azijoje, vėliau Egipte, Palestinoje, Graikijoje, Italijoje ir kitose Europos šalyse.

Obuolių skonis priklauso nuo jų cheminės sudėties, obuoliuose esti 85 % vandens, 11.3 % angliavandenių (fruktozės, gliukozės).  Organinių rūgščių (obulių, vuno, citrinos), raugų, eterinių aliejų, fitonidų, vitaminų (A, B, B2, B3, Bg, C, E, P, PP, K, karotino, folinės rūgšties. Vitamino daugiau turi laukiniai bei šiaurinių augalų vaisiai. Ypač geros tos veislės kurių vitamino P ir C  biologinis santykis organizmui labiausiai tinka. Ursolo obuolių rūgštis veikia medžiagų apykaitą. Organizmui vertinga chlorogeno rūgštis, mineralinės medžiagos (geležis, kalcis, kalis, manganas, natris ir kt.).  Be to, vaisiuose yra nemažai pektino, celiuliozės, raugų, žievėje – florizino ir  kvercitino, sėklose – daug jodo. Obuoliuose esti medžiagų, naikinančių mikrobus. Kuo kvapnesnis obuolys, tuo stipriau veikia fitoncidai (tai ypač būdinga antaniniams obuoliams). Manoma, kad obuoliai iš aplinkos gauna kai kurių aromatinių angliavandenilių ir taip iš dalie valo orą.

Biologiškai aktyvios obuolių medžiagos įvairiai veikia žmogaus organizmą. Pavyzdžiui vitamnai P ir C intensyvina medžiagų apykaitą. Taigi nuo obuoliųkraujagyslės darosi elastingesnės. Obuolius patartina valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, pasunkėjus kvėpavimui. Jei atsiranda širdies kilmės pabrinkimų, siūlome 2-5 dienų obuolių ir varškės dieta (600 – 1000 g. obuoių ir 400 – 600 g. varškės).

Kaip numesti svorio su obuolių dieta?

Organinės obuolių rūgštys gerina virškinimą, veikia rūgščių ir šarmų balansą. Obuoliai padeda sergans cukriniu diabetu, podagra diateze. Ypač daug ubuolių reikia valgyti žiemą, kai vartojame daugiau gyvulinės kilmės maisto produktų. Obuolių mineralinės medžiagos, ypač kalis, gerina širdies darbą.

Medicinos knygose rašoma, kad tiems kurie kasdien valgo obuolius, sumažėja kraujyje cholesterino. Manoma, kad cholesterina šalinti padeda, pektinai, ursolo rūgštis, mineralinės medžiagos fruktozė, bei kiti junginiai. Pektinai absorbuoja organizmo medžiagų apykaitos ir virškinant susidariusas toksines medžiagas, bei sunkiuosius metalus (gyvsidabrį, kadmį, kobaltą, švina).

Obuoliai gydytis galima visą laiką. Obuolių mermalede daug pektinų, todėl jį patartina valgyti žmonėms, dirbantiems kenksmingomis sąlygomis.

Obuolius siūloma valgyti norint išvengti peršalimo (3-4 obuoliai per dieną). Peršalus, jų nuoviru lengvinamas kosulys, užkimimas. Tinka ir obelų lapų užpilas (1:10) geriamas po puse stiklinės keletą kartų per dieną. Įprasta obelų žievės arbata raminti nervus, o šaknų žievės nuoviru (kartu su kitais vaistais) gydyti cukrini diabetą. Obelų žiedadulkės gerina širdies veiklą (rekomenduotinos persirgus infarktu).

Obuoliai vartojami žali ir perdirbti. Iš jų gaminami kompotai, uogienės, tyrelės, marmeladai, sultys, vynas, actas, gira, sidras ir t.t.

Kad sultyse būtų daugiau vitamino P reikia obuolius sušaldyti, paskui atšildyti, ir tada spausti sultis.

Žieminius obuolius galima išlaikyti iki pavasario. Tačiau kiekviena obuolį reikia suvynioti į aliejumi pateptą popierių.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *