Obelų ūkinė ir maistinė vertė

obelysDdidelį obelų paplitimą lemia daugelis veiksnių. Pirmiausia, jos gerai prisitaiko prie įvairių augimo sąlygų. Sibire sukurtos veislės nepašąla net esant 40-45 laipsnių šalčiui.Tinkamai parinkus veisles ir poskiepius, obelis galima auginti ir drėgnesniuose, ir gana sausuose rajonuose.
Obelų auginimo technologija yra neblogai ištirta, daugelį priežiūros darbų galima mechanizuoti. Pramoninė obelų auginimo technologija ir gausūs obuolių derliai labai padidino jų ekonominį efektyvumą, padarė obelis viena pelningiausių sodo kultūrų.
Kadangi obelų veislių yra daug ir įvairių, todėl obuolių galima turėti praktiškai ištisus metus. Mūsų klimato sąlygomis ankstyviausių veislių obuoliai sunoksta liepos pabaigoje, o žieminių veislių obuoliai išsilaiko iki balandžio-gegužės mėnesio ir net iki kito derliaus.
Įvairių veislių obuoliai skiriasi savo skoniu. Yra saldžių, rūgščių, saldžiarūgščių obuolių. Jie valgomi švieži, juos galima džiovinti, rauginti, marinuoti, iš jų galima virti obuolienes, džemus, kompostus, sultis, tyres ir įvairiausius kitokius produktus. Sunku rasti vaisių, kurie būtų tokie universalūs ir taip plačiai vartojami įvairiems tikslams, kaip obuoliai.
Obuoliuose yra gliukozės ir fruktozės. Labai vertinga obuoliuose esanti celiuliozė, kuri gerina peristaltiką, ir pektininės medžiagos, kurios padeda šalinti iš organizmo žalingus sunkiuosius metalus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.