Kininė aniužė (Elsholtzia stauntonii)

elsholtzia-stauntonii-kinine-aniuzeKininė aniužė, kaip matyti iš rūšies vardo, kilusi iš Kinijos, konkrečiau – iš Kinijos šiaurinės dalies. Ten ji žinoma kaip prieskoninis augalas, pas mus auginamas kaip populiarus dekoratyvinis puskrūmis.

Vasaržalis puskrūmis gali užaugti iki 1,5 m aukščio. Jo siauri, iki 12 cm ilgio, palai skleidžia malonų kvapą, šiek tiek panašų į kmyno. Juos galima vartoti kaip prieskonius. Lapai yra blizgantys žali, o rudenį nusidažo švelnia purpuriškai raudona spalva. Labai dailios yra purpuriškai rožinės 10-20 cm ilgio tariamosios varpos, kurios rugsėjo mėnesį pasirodo ūglių viršūnėse.

Augalui reikia saulėtos šiltos vietos. Jis paukiai ištveria sausrą.

Kininės aniužės galite galite įsigyti sodininkystės ūkiuose, specializuotuose sodininkystės centruose arba užsisakyti kataloguose. Kad augalas neprarastų formos ir neužaugtų per didelis, pavasarį jis reguliariai genimas. Šalto klimato srityse rekomenduojama šaknų sritį apsaugoti lapų ar mulčio sluoksnių. Šis puskrūmis, be to, yra ir dailus vazoninis augalas. Žiemą vazonas turi būti gerai izoliuotas arba augalas turi žiemoti teigiamoje temperatūroje. Kvapioji aniužė yra vienametė ir kiekvienais metais turi būti dauginama iš naujo.

Aromatingus lapus, kuriems būdingas neįprastas kmyno ir mėtos skonio atspalvis, galima skinti visą vasarą.

Šviežių supjaustytų lapų dedama į agurku tyrę, kiaušinių, paukštienos ir žuvies patiekalus, sriubas bei padažus. Jie taip pat yra būtina azijietiškos virtuvės sudedamoji dalis. Varškei kininė aniužė suteikia ypatingo skonio.

Abi rūšys primena šalaviją ir savo rožiškais raudonais žiedynais puošia kiekvieną lysvę. Kininė aniužė taip pat yra ir dekoratyvus vazoninis augalas.

Vietnamietiški blynai

3 kiaušinius išplakti su 2 šaukšteliais Nuoc-Mam padažo (iš azijietiškų prekių parduotuvės). Keptuvėje pakaitinti šaukštą aliejaus. Į keptuvę supilti išplaktą mišinį. Prieš masei sutirštėjant įdėti 10 išlukštentų krevečių, po šaukštelį sukapotos kininės aniužės ir kalendros. Kai omletas sutirštėja, jis paskrudinamas įkaitintame grilyje. Blynas geriausiai iškepa specialioje omleto keptuvėje. Jis gali būti valgomas kaip atskitas patiekalas ar būti užkandžio dalis. Atšaldytą blyną galima supjaustyti juostelėmis ir dėti į salotas, makaronų ir ryžių patiekalus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.