Apie žirnius

zirniaiŽirniuose gausu baltymų. Plačiai auginami cukriniai žirniai, kuriuos galima valgyti su ankštimis, ir maistiniai, kurių galima vartoti tik sėklas. Maistinius (arba daržinius) žirnius reikia pasėti anksti, kai tik pradžiūva dirva. Žirnius patariama sėti saulėtoje vietoje ir derlingoje žemėje. 1 m2 dirvožemio patariama pasėti 80 — 120 žirnių sėklų. Žemaūgius žirnius patariama sėti tankiau, o aukštaūgius ir vijoklinius — rečiau. Priklausomai nuo dirvos struktūros, žirnių sėklas reikia sėti 4 — 7 cm gylyje. Lengvame smėlio ir priesmėlio dirvožemyje žirnių sėklas reikia sėti giliau, o molio ir drėgname dirvožemyje — arčiau dirvos paviršiaus. Žirniai sudygsta praėjus 15 dienų po sėjos. Žirnius patariama sėti dirvožemyje, kuriame praėjusiais metais augo moliūgai, agurkai, kopūstai ir bulvės. Fosforo ir kalio trąšomis patariama tręšti praėjusiais metais augusius augalus, tuomet žirniai užaugins skanesnius ir švelnesnio skonio žirnius. Jei žirnius pasėsite tą pavasarį patręštame dirvožemyje, jie užaugins stambias ankštis ir mažai sėklų. Dirvą reikia purenti, o nusistovėjus sausiems oras, lieti. Žirnių stiebus prilaiko į žemę įkasti mediniai kuoleliai ir vytelės. Ankštis reikia skinti po 12 dienų, po jų pairodymo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.