Žalsvoji ūmėdė

Russula virescens

Vaisiakūniai vidutinio didumo, dideli. Kepurėlė 6— 10(15) cm skersmens, jaunų grybų apvaliai išgaubta, senesnių paplokščia, net įdubusi, kraštai netaisyklingai išsilankstę, sausa, mėsinga, kieta, plaušuota, centrinė dalis net sueižėjusi, žvynuota, odelė lupasi blogai, beveik nesilupa, žalia, blankiai žalia, žalsva. Lakšteliai iš pradžių balti, vėliau kreminiai, platūs, reti, trapūs, šakoti, prisegtiniai. Kotas 3—8 cm ilgio, 1—4 cm storio, kietas, senesnių grybų purus, balsvas, plaušuotas. Trama balta, kieta, malonaus kvapo ir skonio. Sporos taškuotos, spygliuotos, 6,5—8 x 5,5—7 u m.
Auga rugpjūčio—rugsėjo mėn. ąžuolynuose, lapuočių miškuose, Lietuvoje retai aptinkama. Vartojama šviežia, sūdyta, marinuota. III kategorijos. Šis grybas — kalkingo dirvožemio miškų indikatorius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.