Pilksvažalė ūmėdė

Russula aeruginea

Vaisiakūniai vidutinio didumo. Kepurėlė 7—10 cm skersmens, jaunų grybų pusiau apvali, gaubta, senesnių paplokščia, horizontali, kartais kiek įdubusi, žalsva, pilkai žalia, sausa, drėgnu oru lipni, odelė lengvai lupasi iki vidurio. Lakšteliai balti, vėliau gelsvi, geltoni, tankūs, trapūs, gležni. Kotas 3—6 cm ilgio, 1—2 cm storio, baltas, kietas, nusmailėjęs. Trama balta, stangri, malonaus kvapo, skonio. Sporos spygliuotos, karpotos, 6—10 x 5—7 u m.
Auga liepos—rugsėjo mėn. beržynuose, miškuose, bet tik po beržais. Labai dažnai aptinkama. Smarkiai kirmija. Vartojama šviežia, sūdyta, marinuota. IV kategorijos. Ją reikia gerai išvirti ar iškepti, kitaip gali sukelti skrandžio skausmus. Ši ūmėdė labai panaši į žalsvąją musmirę, todėl renkant ją reikia būti labai atsargiems.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *