Kategorija: Daržovės

Straipsniai apie daržves, daržovių sodinimas

Šparagai – sodinimas, auginimas ir paruošimas

Šparagai kaip kultūriniai augalai jau buvo auginami senovės Romoje. Pas mus šparagai daugiausia auginami darželiuose kaip dekoratyviniai augalai, nes jų šakutės labai tinka darant įvairių gėlių puokštes. Maistui vartojami jauni, dar neišlindę iš žemės, nepažaliavę ūgliai. Pažaliavę ūgliai sukietėja, apkarsta. Pastaruoju metu yra sukurta veislių, kurių galima valgyti ir pažaliavusius ūglius. Jaunuose šparagų ūgliuose yra…

Krienai – sodinimas, auginimas ir paruošimas

Krienų tėvynė – Pietryčių Europa. Viduramžiais Vokietijoje krienai jau buvo auginami kaip daržovė. Šiuo metu jie vertinami visose pasaulio šalyse. Tarkuoti ir kulinariškai paruošti krienai labai tinka prie žuvies, kiaušinių ir šaltų mėsos užkandžių. Krienų dedama ruošiant salotas su burokėliais arba obuoliais, gaminant aštrius padažus. Krienų lapų arba šaknų dedama konservuojant arba marinuojant agurkus bei…

Prieskoninės daržovės

Dabartinės šeimininkės darosi kaskart išradingesnės, todėl nepasitenkina vien pagrindinėmis daržovėmis. Suradusios vietos prieskoninėms daržovėms auginti, verda aromatingesnes sriubas, gamina skanesnius sūrius, žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus, verda kvapesnes, vitaminingesnes arbatas. Beveik visos prieskoninės daržovės turi ir gydomųjų savybių, todėl jas vartodami būsime sveikesni, stipresni, žvalesni. Yra didelis prieskoninių daržovių pasirinkimas: agurklė, bazilikas, čiobrelis, dašis, gelsvė,…

Mangoldai – sodinimas ir priežiūra

Mangoldai pagal išvaizdą panašūs į valgomuosius burokėlius, tiktai jų šaknys šakotos ir lapkočiai bei lapai daug stambesni. Lapai, priklausomai nuo veislės, būna lygūs arba garbanoti, skiriasi ir spalva. Maistui vartojami lapkočiai ir lapai. Turi daug vitaminų. Lapai tinka vartoti praėjus 50-60 dienų po sėjos. Iš mongoldų lapų verdamos sriubos, valgomi troškinti, dedami į salotas, lapkočius…

Gūžiniai kopūstai – sodinimas, auginimas ir priežiūra

Gūžiniai kopūstai Tai daugiausia Europoje paplitusi daržovė. Yra duomenų, kad europiečiai juos vartojo net 100 – 50 tūkstančių metų prieš mūsų erą. Senovės Romoje kopūstus pateikdavo desertui po pietų ir buvo teigiama, kad jie ne tik maistas, bet ir vaistas nuo daugelio ligų. Kopūstais buvo gydomos odos, virškinimo, kepenų ir blužnies ligos, taip pat egzema,…

Agurkų ir pomidorų daigų auginimas

DARŽOVIŲ DAIGŲ AUGINIMO YPATUMAI Agurkų auginimas. Agurkų daigus ant palangių patariama auginti balandžio mėnesio pradžioje. Geriausia sėti 2 – 3 metų agurkų sėklas, nes iš pernykščių sėklų išaugę agurkų daigai užaugina pernelyg daug vyriškųjų (tuščių) žiedų, kurie neužmezga vaisių. Jei agurkų daigai pernelyg sparčiai auga, jų augimą sustabdysite, jei daigus paliesite superfosfato tirpalu: 10 litrų…

Daržovių daiginimas namuose

Vasario mėnesį pats laikas ruoštis pavasario sėjai. Užsiauginti gerų pomidorų, agurkų, paprikų daigų nėra paprasta – reikia nemažai žinių, kruopštumo ir tam tikrų sąlygų. Tačiau pasisėję daržovių namie, tikrai žinome, kokį derlių turėsime, o įsigiję daigų turguje, neretai jaučiamės lyg katę maiše pirkę. Kiek pirkti sėklų Sėklų gausybėje lengva pasiklysti ir suklysti. Protingiausia pirkti žinomos,…