Šparagai kaip kultūriniai augalai jau buvo auginami senovės Romoje. Pas mus šparagai daugiausia auginami darželiuose kaip dekoratyviniai augalai, nes jų šakutės labai tinka darant įvairių gėlių puokštes. Maistui vartojami jauni, dar neišlindę iš žemės, nepažaliavę ūgliai. Pažaliavę ūgliai sukietėja, apkarsta. Pastaruoju metu yra sukurta veislių, kurių galima valgyti ir pažaliavusius ūglius.
Jaunuose šparagų ūgliuose yra žmogaus organizmo lengvai įsisavinamų baltymų, angliavandenių, įvairių vitaminų, mineralinių medžiagų. Iš ūglių gaminami įvairūs ir labai skanūs patiekalai: sriubos piure, valgomi apvirinti pasūdytame vandenyje ir užpilti įvairiais padažais, labai skanūs troškinti ir kitaip paruošti.
Šparagų gydomosios savybės
Liaudies medicinoje šparagai labai vertinami sergant inkstų ir kepenų ligomis bei podagra.
Šparagų sodinimas
Šparagų stiebai aukšti, bet ploni, netvirti, todėl geriau auginti nuo vėjų apsaugotoje vietoje, gerai vandenį sugeriančioje žemėje, kurią reikia giliai įdirbti ir gausiai patręšti organinėmis bei mineralinėmis trąšomis.
Šparagai vienoje vietoje gerai auga 10-15 metų. Šparagus galima dauginti dalijant krūmus, bet geriau auginti iš daigų. Šparagų daigus išsiauginkime gerai įtręštame daigyne, dėžutėse arba vazonėliuose. Sėkime kovo pabaigoje. Prieš sėdami sėklas 3-4 paras pamirkykime ir padaiginkime 23-25 °C temperatūroje. Kai daigai pradeda prasikalti, pasėkime (10 x 15 cm atstumu). Nors šparagai daugiamečiai augalai, bet jauni daigai bijo šalnų, todėl, augindami lauke, nakčiai juos pridenkime. Į nuolatinę vietą šparagus geriau sodinti kitų metų pavasarį (pradėjus žydėti šalpusniui). Pirmiausia iškaskime 35 cm pločio ir 40 cm gylio griovelį, jo dugną papurenkime ir užpilkime 25 cm storio pūdinio sluoksnį. Daigus sodinkime 30-35 cm atstumu, ant pūdinio kaupelio vienodai į visas puses paskleiskime šaknis ir užpilkime 6-8 cm žemių sluoksniu. Pasodintų daigų pumpurai turi būti apie 15-20 cm žemiau dirvos paviršiaus. Palaistykime. Pradėjusius augti daigus keletą kartų apkaupkime, kol užsilygins griovelis.
Šparagų auginimas
Rudenį šparagai nupjaunami 10 cm aukštyje ir apipilami 8-10 cm pūdinio arba durpių sluoksniu.
Trečiaisiais metais po pasodinimo jau galima pradėti pjauti šparagų ūglių derlių, nors gausesnis būna nuo ketvirtųjų metų. Norint išauginti geros kokybės ūglius, reikia anksti pavasarį šparagus apkaupti 20-30 cm aukščiau ir žemę gerai sulyginti. Augant ūgliams kaupelio paviršius pakyla arba toje vietoje susidaro žemės plyšys, tada žemę atsargiai atkaskime ir nulaužkime ūglius. Po to vėl apkaupkime ir žemę sulyginkime. Per pavasario – vasaros sezoną šparagų ūglių derlių galima imti 12-18 kartų. Drėgmei šparagai reiklūs per visą vegetacijos periodą. Sausoje dirvoje išaugę ūgliai būna kietoki, neskanūs.
Šparagų priežiūra
Šparagus kasmet gausiai tręškime mineralinėmis trąšomis. Rudenį pradėjus šalti, būtinai mulčiuokime 3-4 cm komposto sluoksniu. Po 10-12 metų šparagų derlius pradeda mažėti, ūgliai smulkėja.
1 comment for “Šparagai – sodinimas, auginimas ir paruošimas”